• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cavendish wint koninklijke sprint in Turkije

  Mark Cavendish (archieffoto) boekte zijn vierde zege van het seizoen.

  Mark Cavendish heeft alle fysieke ellende achter zich gelaten met een sprintzege in de Ronde van Turkije. Elia Viviani moest een lengte toegeven, Michael Van Staeyen was op de vijfde plaats de beste Belg.

  Een kopgroep met Gijs Van Hoecke, Martin Wesemann, Mirac Kal en Marc de Maar mocht de etappe rond Alanya kleuren, maar in de slotronde hadden de sprintersploegen de vier gevat.

  Lotto-Belisol (met de wederoptredende André Greipel), Omega Pharma-Quick Step (met de wederoptredende Mark Cavendish), Belkin (met Theo Bos) en Liquigas (met Elia Viviani) konden op de brede wegen hun treintjes oefenen met het oog op de Tour de France.

  Toen Greipel moest afhaken, moest Lotto-Belisol onthoofd voort. Door een val in de slotkilometer, met daarbij heel wat renners van Topsport Vlaanderen, werd de chaos nog wat groter.

  Belkin zette Bos perfect af, maar tegen de klasse van Cavendish had hij geen verhaal. Ook Viviani vloog Bos nog voorbij, maar Cavendish was al lang gaan vliegen.

  Uitslag rit 1 en stand

  01. Mark Cavendish (GBr) - 145 km in 3u15'43"
  02. Elia Viviani (Ita) - zelfde tijd
  03. Theo Bos (Ned)
  04. Niccolo Bonifazio (Ita)
  05. Michael Van Staeyen
  08. Jonas Vangenechten
  12. Jarl Salomein
  15. Louis Verhelst
  123. André Greipel (Dui)

  Er zijn geen bonificaties. De rituitslag is dus ook de stand.

  Cavendish: "Ik wil Patrick Lefevere bedanken"

  "Voor mijn vertrouwen en dat van de ploeg is dit een belangrijke zege", zegt Cavendish, die na zijn vijfde plaats in Milaan-Sanremo door spijsverteringsproblemen niet meer in actie kwam.

  "Dat mijn conditie na een onderbreking van vier weken niet super kon zijn, wist ik vooraf. Maar ik achtte ze wel goed genoeg om mee te kunnen spurten voor de overwinning."

  "Ik dank Patrick Lefevere voor de menselijke manier waarop hij mijn gezondheidsproblemen benaderd heeft. Hij moest per slot van rekening niet alleen mijn programma, maar ook dat van veel ploegmaats omgooien. Dat vertrouwen heb ik met deze overwinning niet beschaamd."

  "Ik kan nu rustig verderschaven aan mijn vorm en het seizoen opnieuw met ambitie tegemoetzien."