• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Michel Wuyts: "Tien jaar schorsing voor Bruyneel is terecht"

  Johan Bruyneel is door het Amerikaanse Arbitragehof voor tien jaar geschorst wegens grootschalig dopingmisbruik. Sporza-wielercommentator Michel Wuyts reageert op het nieuws.

  Tien jaar is een serieus pakket. Het gaat dan ook niet alleen om langdurig dopinggebruik, maar ook om machtsmisbruik. Het gaat om het schenden van het imago van het wielrennen zoals dat nooit eerder gebeurd is.

  Het heeft natuurlijk ook met de uitstraling van een Armstrong te maken, maar de leugen is wel pertinent tien, elf, twaalf jaar in stand gehouden, tegen beter weten in. Gevoelsmatig heb ik de reactie dat die tien jaar schorsing terecht is.

  Bruyneel zegt dat iedereen het deed en dat is voor een stuk zo, maar niet iedereen deed het in die mate. Er zullen er hier en daar ongetwijfeld bijgezeten hebben die nog straffere dingen wilden verzinnen, die zelfs medicatie wilden nemen die eventueel kon leiden tot de dood.

  Dat heb ik in het Armstrong-systeem niet ontdekt in al die jaren en vooral na zijn bekentenis. Maar de machtsdrang van Armstrong en Bruyneel was wel ongebreideld. Bruyneel was een marketeer die het verhaal-Armstrong op een fantastische manier mee verkocht heeft.

  Dat sprookje bleek achteraf gebaseerd op puur bedrog, maar heeft wel jaren standgehouden. Het was helemaal niet koosjer, maar heeft wel mensen met kanker hoop gegeven.

  "Ik verwacht snel een standpunt van de UCI"

  Het Amerikaanse arbitragehof en het Usada zeggen dat de schorsing van Johan Bruyneel wereldwijd is en dat die voor alle sporten geldt, en dus ook voor alle activiteiten binnen de sport in de grootst mogelijke betekenis van het woord.

  Bruyneel reageert: "Ik ben wel een Belg die in het Verenigd Koninkrijk leeft dus ik betwist die uitspraak." Hij vindt ook dat het niet kan dat hij als enige moet hangen voor een zonde die eigen was aan de tijd.

  Ik verwacht nu toch dat de nieuwe UCI, met een nieuwe voorzitter, snel zal inpikken en beslist of ze die straf overneemt of niet. Ik denk dat snelheid en duidelijkheid nu geboden is. Ik vraag mij ook af wat de Belgische wielerbond hiermee zal doen.

  Of dit het definitieve einde is van het dopinggebruik in het peloton, zal je wellicht nooit kunnen zeggen. Er zal altijd wel wat nieuws opduiken, het blijft een eeuwig gevecht.

  De nieuwe generatie is het imago wel kotsbeu. Zij hebben niet voor het wielrennen gekozen om weggehoond te worden wegens overmatig dopinggebruik.

  Michel Wuyts