• home
 • video
 • pas verschenen

  Sagan: "Zege vieren met Duvel of twee? Misschien wel meer ook"

  "Ik hou van de Vlaamse koersen", zegt Peter Sagan.

  Peter Sagan is een van de topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen van zondag. Sporza-wielercommentator Michel Wuyts had een lang gesprek met de Slovaak van Cannondale, die onder meer verklapte dat Tom Boonen vroeger zijn favoriete renner was.

  "Ik hou van de Vlaamse koersen. Het zijn speciale wedstrijden die je nergens anders vindt. Het is een andere manier van koersen. Ik zou liever de Ronde van Vlaanderen winnen dan Milaan-Sanremo. Toen ik nog klein was, was ik altijd blij als ik op tv naar de Ronde kon kijken. Voor mij is de Ronde specialer dan Sanremo", zegt Peter Sagan aan Sporza.

  "Naar wie ik toen opkeek? Tom Boonen was toen mijn favoriete renner. Ik herinner me dat ik hem zag winnen in zijn trui van wereldkampioen (in 2006, red). Toen kwam het niet bij mij op dat ik daar misschien ook ooit zou staan, maar nu denk ik daar wel aan."

  "Ik droom er niet van om de Ronde te winnen in een sprint of solo. Gewoon winnen volstaat voor mij, hoe maakt niet uit. Het nieuwe parcours heb ik nog niet bestudeerd, maar de hellingen ken ik wel. Ik kom hier nu al voor het vierde jaar, ik weet wel hoe de koers in elkaar zit. Vrijdag verken ik wel de finale."

  In de E3, die Sagan wel won, had hij het op de Kwaremont even moeilijk om Geraint Thomas te volgen. "Ik denk dat dat aan mijn banden lag", zegt de Slovaak. "Die waren misschien te hard opgepompt en dan ga je niet vooruit op de kasseien."

  "Winst vieren met Duvel of twee? Misschien wel meer ook"

  Wat verwacht Peter Sagan van de Ronde van Vlaanderen? "Het is een heel onvoorspelbare wedstrijd, je weet nooit wie voorop zal blijven. Het is onmogelijk om op voorhand te zeggen wat er in de finale zal gebeuren", zegt de Cannondale-renner.

  "Een twintigtal renners komt in aanmerking voor de overwinning als ze een goeie dag hebben. Er zijn dus zeker nog andere kanshebbers dan Cancellara, Boonen of ikzelf. Denk maar aan jongens als Degenkolb en Roelandts. Ik zag ook al een sterke Devolder."

  "En ook Omega Pharma-Quick Step heeft veel sterke renners, met naast Boonen ook Terpstra en Stybar. Zij kunnen het heel tactisch spelen en ervoor zorgen dat wij de koers moeilijk kunnen controleren."

  Vorig jaar vierde Sagan zijn overwinning in Gent-Wevelgem met een glas Duvel. "Ik hou niet zo van champagne of witte wijn, doe mij maar een biertje. Hoe ik zondag zal vieren als ik win? Eerst winnen en dan zien we wel. Een Duvel of twee? Misschien wel meer ook..."