• home
 • video
 • pas verschenen

  Lefevere: "Je hebt één pijl en die moet raak zijn"

  Lefevere (l) naast Terpstra (r) eerder dit jaar.

  Sporza haalde net als vorig jaar Patrick Lefevere, manager van Omega Pharma-Quick Step, voor de microfoon op de tweede dag van de Driedaagse De Panne-Koksijde. Tijd om al eens vooruit te blikken naar de Vlaamse hoogdag van zondag. "In principe hoeven wij van niemand bang te zijn, maar we moeten vooral niet euforisch zijn."

  Lefevere ziet geen verrassingen in de aanloop naar de Ronde Vlaanderen: "Sagan stapt uit de Driedaagse, zoals vorig jaar, er zijn renners die met de rem op rijden en er zijn er die vallen en breuken oplopen. Het zal (zondag, red) om dezelfde renners als anders gaan."

  Eén van die habitués is Tom Boonen (foto), maar is die dit jaar topfavoriet? "In principe niet, met wat er de laatste weken allemaal gebeurd is. Wat ik zondag zag beviel mij wel, maar Gent-Wevelgem is de Ronde niet. Maar de conditie en het vertrouwen zijn er."

  "Fabian Cancellara, al wil hij dat zelf niet, en enkele andere renners staan een trapje hoger. Wij zijn in de breedte sterk en als het allemaal goed op elkaar afgestemd is, kunnen we veel."

  Waar zou het dan kunnen mislopen? "Dat is geen kwestie van gevaar in eigen ploeg, maar een vergissing is snel gebeurd, alles wordt in seconden beslist. Je krijgt geen drie pijlen. Je hebt  één pijl om af te vuren en die moet raak zijn."

  "Je laat de zege in de Ronde niet liggen voor Roubaix"

  Hoe uit die sterkte in de breedte zich dan? "Ik zie een sterke Terpstra, ik zie een sterke Stybar, ik hoop dat Trentin, die ziek geweest is, op niveau is."

  "En dat Vandenbergh niet te veel in het moederhuis gezeten heeft", lacht de manager. Vandenbergh werd een paar dagen geleden vader en paste daardoor voor Gent-Wevelgem.

  "In principe hoeven wij van niemand te bang zijn, maar we moeten vooral niet euforisch zijn."

  Lefevere weet waar zijn ploeg op moet letten: "We moeten vooral zien dat we geen grote ontsnapping laten rijden, we hebben ons daar vorig jaar bijna aan laten vangen."

  "We hebben veel energie verspeeld om die ontsnapping terug te halen, dat moeten we vermijden. Maar er zijn nog jongens die er alle belang bij hebben dat er geen ontsnapping wegraakt."

  "Met drie handen"

  Is Tom Boonen misschien meer gebrand op een vijfde zege in Parijs-Roubaix dan op zondag? Of is dat lulkoek? "Ik denk dat dat lulkoek is. Als je de Ronde van Vlaanderen kunt winnen, ga je niet wachten op Parijs-Roubaix", antwoordt Patrick Lefevere.

  "Misschien gebeurt er in de week nog iets waardoor je je kansen niet eens kan verdedigen. Als hij de Ronde kan winnen, moet hij die pakken, niet met twee handen, maar bij wijze van spreken met drie handen."