• home
 • video
 • pas verschenen

  Jack van Gelder: "Er heerst onrust over Oranje"

  Oranje druipt af na een 2-0-nederlaag.

  Nederland verloor gisteren een oefeninterland in Frankrijk met 2-0. Bij voetbalkenner Jack van Gelder zijn de voor onze Noorderburen kenmerkende grootspraak en het geloof in succes zoek. De keuzes en de tactiek van bondscoach Louis van Gaal zijn Van Gelder niet duidelijk.

  Nederland was sinds de 4-2 in België 17 matchen ongeslagen, maar meer dan het 2-0-verlies bij de Fransen was niet nodig voor de journalisten om hun pennen in het vitriool te dopen.

  "Er is onrust, want het WK is niet meer veraf", zegt NOS-journalist Jack van Gelder. "Je hoopt op een gegeven moment vastigheden te zien in het elftal, maar Louis van Gaal (kleine foto) blijft maar experimenteren."

  "Misschien weet hij exact wat hij aan het doen is, maar het zou lekker zijn als we al definitieve contouren zagen. Zo weten we nog niet hoe we achterin zullen spelen."

  De Nederlandse pers berekende dat Van Gaal in zijn twee periodes als bondscoach over 33 matchen maar liefst 39 spelers liet debuteren. Dat is ruim meer dan 1 per match. Tegen de Fransen kwamen er maar liefst 4 debutanten in actie.

  "Zien of er iets te rapen valt in Brazilië"

  De Nederlandse bond heeft de halve finales als doel vooropgesteld, maar dat is onrealistisch volgens Van Gelder.

  "Als ik aan de loterij meedoe, is mijn doel ook om de hoofdprijs te winnen, maar dat is me nog nooit gelukt", zegt Van Gelder.

  "Een plaats in de halve finales is een volstrekt idioot doel om deze groep mee op te zadelen. Natuurlijk wil je het allerhoogste bereiken, maar wie dit idee had, hoort in de Efteling thuis en moet zich schamen. We hebben nu eenmaal zo'n elftal niet."

  "Er is ook onrust omdat er niets beters is dan wat er nu op het veld staat. We zijn te afhankelijk van enkele spelers die een meerwaarde kunnen brengen. We zullen moeten afwachten of er überhaupt iets te halen is in Brazilië."

  "Met België komt het wel goed"

  Terwijl de buitenwereld van Oranje niet zoveel verwacht, gelden de Belgen wel als een outsider. "Jullie konden weer niet winnen, maar het komt wel goed. Jullie elftal is sterker dan het onze, maar jullie missen ervaring op een groot toernooi", zegt Van Gelder.

  "Dat zou jullie kunnen opbreken. Jullie kunnen ver komen, maar zullen ervaren dat een toernooi van vier weken anders is. Het is prima dat jullie nu niet winnen. Nu staan jullie met de voetjes op de grond en blijven jullie scherp."