• home
 • video
 • pas verschenen

  Vantomme sprint naar zege in Waalse openingsklassieker

  Maxime Vantomme wint voor het eerst voor zijn nieuw team.

  Maxime Vantomme heeft de GP Samyn gewonnen. De 27-jarige renner van het team Roubaix Lille Métropole klopte in de sprint de Rus Alexej Tsatevitsj, de winnaar van vorig jaar. "De mooiste zege in mijn carrière", juicht Vantomme.

  Het aangename weer inspireerde heel wat renners om in het offensief te gaan. Thomas De Gendt had een goeie strijdmakker aan de Fransman Gougeard.

  Dat volstond niet om de hongerige sprintersploegen af te houden. In de laatste 25 kilometer rukten verschillende groepjes zich los, maar het peloton was nooit veraf.

  De sprint, lichtjes bergop, leek gefundenes fressen voor Nacer Bouhanni, maar de snelle Fransman kwam er niet uit. Maxime Vantomme was sterk en boekte zijn tweede profzege (na de Heistse Pijl in 2012).

  Vantomme is de eerste Belg op de erelijst van Le Samyn sinds Jens Keukeleire in 2010. Vantomme is een van de vele renners die op zoek moest naar een nieuw team.

  Na vier jaar Katjoesja kwam hij vorig jaar bij Crelan terecht, maar de bank trok de stekker uit de wegploeg. Nu koerst Vantomme voor het Franse continentale team Roubaix Lille Métropole.

  Vantomme: "Ik hou van deze koers"

  "De mooiste zege uit mijn carrière", reageert Maxime Vantomme. "Ik hou van deze koers. Het is een kleine klassieker, met veel goeie renners aan de start en een lichtjes hellende finish. Dat ligt me. Mijn ploeg geeft mij bovendien carte blanche."

  "Vorig jaar liep het altijd net mis in de sprint. Nu nam ik mij voor om mijn eigen sprint te rijden en niet naar de rest te kijken. Ik ken Tsatevitsj, hij was m'n vriend bij Katjoesja. Ik dacht: "Jij komt er niet voorbij vandaag.""

  Uitslag GP Samyn

  01. Maxime Vantomme  - 196 km in 4u36'20"
  02. Alexej Tsatevitsj (Rus) - zelfde tijd
  03. Nacer Bouhanni (Fra)
  04. Erwan Corbel (Fra)
  05. Kristian Sbaragli (Ita)

  06. Danilo Napolitano (Ita)
  07. Steve Chainel (Fra)
  08. Gerald Ciolek (Dui)
  09. Zico Waeytens
  10. Tom Dernies

  14. Laurens De Vreese
  15. Edwig Cammaerts
  16. Gaëtan Bille
  82. Stijn Devolder - op 45"
  113. Thomas De Gendt - 2'43"