• home
 • video
 • pas verschenen

  "Boonen had nooit een lager vetpercentage dan nu"

  Boonen staat zo scherp als een mes.

  Tom Boonen bibberde van zijn fiets in de Omloop Het Nieuwsblad. Ploegdokter bij Omega Pharma-Quick Step Yvan Vanmol levert de verklaring. "Het vetpercentage van Tom ligt tussen 6 en 7 procent. In het verleden zat hij aan 8,5 procent. Dan kun je beter tegen de kou."

  Gisteren zette Tom Boonen zijn naam voor de derde keer op de erelijst van Kuurne-Brussel-Kuurne, een welgekomen opsteker na de Omloop Het Nieuwsblad. Na de Omloop kon een murw geslagen Boonen door de kou nauwelijks van zijn fiets stappen.

  "Hoe hoger je vetpercentage, hoe beter je van nature uit beschermd bent tegen de kou", zegt Yvan Vanmol in de kranten. "In het geval van Tom ligt dat - onder water gemeten - tussen 6 en 7 procent."

  "Dat is zeer scherp vergeleken met een paar jaar geleden, toen dat rond 8,5 procent schommelde en Tom het extreme weer beter kon verdragen. Die paar procentjes maken echt een verschil."

  "Vroeger probeerden vooral klimmers hun gewicht zo laag mogelijk te houden, nu volgen ook klassieke renners dat voorbeeld. Want als je bekijkt hoeveel in de finale van een Ronde van Vlaanderen geklommen moet worden, weeg je best zo licht mogelijk. Elke kilogram die je meesleurt is belangrijk."

  Boonen hoeft zich geen zorgen te maken als het ook in de Ronde of Roubaix nog eens zo koud zo zijn. Vanmol: "Een lichaam went aan alles. Hoe langer je in dit weer koerst, hoe meer je je aanpast."