• home
 • video
 • pas verschenen

  Eindelijk goud voor Nederlandse schaatsploeg

  Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen juichen om hun titel.

  Na twee ontgoochelingen in Turijn en Vancouver is Nederland eindelijk olympisch kampioen op de ploegenachtervolging. Het trio Kramer, Verweij en Blokhuijsen moest zijn tenen uitkuisen tegen Zuid-Korea, maar uiteindelijk was het verschil toch nog aanzienlijk.

  De ploegenachtervolging maakt sinds Turijn in 2006 deel uit van de Olympische Spelen. De Nederlandse mannen slaagden er echter nog niet in om de olympische titel te pakken, in Turijn en in Vancouver moesten ze blij zijn met brons.

  Deze keer schaatsten Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen wél de finale, tegen Zuid-Korea. In de eerste rondes ging het nog gelijk op, maar in de slotfase namen de Nederlanders duidelijk afstand.

  Ze finishten in 3'37"71, een verbetering van het olympisch record en drie seconden sneller dan de Zuid-Koreanen. Het brons was voor Polen, dat in de kleine finale won van titelverdediger Canada.

  Met deze titel én met die van de Nederlandse vrouwen staat de Nederlandse schaatsteller in Sotsji op 23 medailles, waarvan acht titels. Nooit deed een land het op Olympische Spelen beter in één sport.

  Voor de finale was er wel nog wat commotie rond het Nederlandse team. Jorrit Bergsma, winnaar van de 10 kilometer, bedankte voor de rol van reserveschaatser. Hij was teleurgesteld dat hij in de kwartfinale of halve finale niet in actie was mogen komen en daardoor (als reserveschaatser die niet in actie komt) geen medaille zou krijgen.