• home
 • video
 • pas verschenen

  Duchâtelet: "Talenten uitwisselen is de strategie"

  Roland Duchâtelet zwaait de plak bij verschillende clubs.

  Standard-preses Roland Duchâtelet, die begin januari de Engelse tweedeklasser Charlton kocht, heeft donderdag voor de Engelse pers zijn plannen uit de doeken gedaan. Duchâtelet is naast Standard en Charlton ook baas bij STVV (via zijn partner), Ujpest (via zijn zoon), Alcorcon en Carl Zeiss Jena. "Talenten uitwisselen is de strategie," legt Duchâtelet uit.

  "Charlton is een belangrijke, aantrekkelijke en historisch rijke club met een uitstekende jeugdwerking. Ik wil de club helpen om opnieuw stabiel te worden. Er zijn brede fundamenten nodig als je een hoog gebouw wilt zetten. We willen bouwen aan een ploeg die attractief voetbal brengt", zegt Duchâtelet in Het Nieuwsblad.

  Dat Duchâtelet verschillende clubs in zijn portefeuille heeft, is daarbij een voordeel. "Voetbal wordt steeds Europeser", legt hij uit. "De enige manier waarop een club nog kan overleven zonder elk jaar gigantische bedragen te investeren, is door jonge spelers op te leiden."

  "Een netwerk van clubs is de ideale manier om spelers op het juiste niveau ervaring te laten opdoen. Bij Everton loopt bijvoorbeeld een groot technisch talent rond, maar die jongen mist nog body voor het Engelse voetbal. Dan kan hij zich beter ontwikkelen (bij Alcorcon, red) in de Spaanse tweede klasse."

  "Uiteindelijk gaat het allemaal om hetzelfde als wat de Erasmus-opleidingen aan universiteiten beogen: het uitwisselen van talenten. Dat is de strategie. En eerlijk: het verkopen en verhuren van spelers binnen de familie is ook financieel een stuk interessanter, want je ontwijkt ook de spelersmakelaars."