Canadese hockeyvrouwen pakken vierde goud op rij

do 20 februari 2014 20:53
Feest bij Canada op de achtergrond, tranen bij de VS op de voorgrond.
De Canadese vrouwen hebben na een spektakelstuk het olympisch ijshockeytoernooi gewonnen. In de finale gaven de Verenigde Staten een 2-0-voorsprong uit handen. Canada pakte zijn vierde goud op een rij met een doelpunt in de verlengingen: 3-2.

In een heruitgave van de finale in 2010 hadden de Verenigde Staten het bijna voor mekaar. Met minder dan vier minuten te spelen stonden ze 2-0 voor.

Met een gelukje scoorde Jenner de aansluitingstreffer, het begin van een knotsgekke slotfase. De Canadezen haalden hun goalie van het ijs voor een extra aanvaller. De Verenigde Staten raakten van ver de paal van het lege Canadese doel. En 55 seconden voor het einde maakte Poulin zowaar gelijk: 2-2.

De finale werd beslist met een golden goal in de verlengingen. Het was opnieuw Poulin die het gaatje vond en Canada het vierde goud op een rij schonk.

Opmerkelijk: drie Canadese vrouwen (Ouelette, Hefford en Wickenheiser) maakten elke olympische titel mee.

In de strijd om het brons klopte Zwitserland Zweden met 4-3.