• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lefevere: "Jaar lang op alle fronten meestrijden"

  Patrick Lefevere verwacht iets van nieuwkomers De Gendt en Bakelants.

  Omega Pharma-Quick Step kraaide in 2013 maar liefst 24 keer victorie in de World Tour. Toch kan het nog beter, zegt teammanager Patrick Lefevere op de ploegvoorstelling in Calpe, in Spanje. "Wij zijn niet overmoedig, maar gerechtvaardigd ambitieus." Lefevere is wel bezorgd over de toekomst van de wielersport.

  "In 2014 willen we een heel jaar lang op alle fronten meestrijden", stelt Lefevere. "Mark Renshaw versterkt de sprinttrein van Mark Cavendish. Ook voor de klassiekers en het WK zijn we goed gewapend."

  "En last but not least moet Rigoberto Uran, vorig jaar tweede in de Giro en met zijn 26 nog jong, ons een rol kunnen laten spelen in het klassement van een grote ronde."

  "Uran heeft geen heel team nodig in zijn dienst, zoals het geval is bij Sky voor Froome. Ik leg niet graag al mijn eieren in één mand."

  "We baden qua talent in weelde, nu moeten we de theorie omzetten in de praktijk. Bovendien kan die weelde snel verdwijnen, vorig jaar hadden we op een gegeven moment zeven geblesseerden."

  "De Gendt is opengebloeid"

  Lefevere haalde met Jan Bakelants, na een heel goed jaar, en Thomas De Gendt, na een rotjaar, twee grote Belgische namen. Hoe gaat het met De Gendt?

  "Thomas moet eerst en vooral beginnen met zijn zelfvertrouwen terug te vinden. Ik stel wel vast dat hij sinds de eerste dag dat hij bij het team is tot nu mentaal opengebloeid is. Hij babbelt veel meer en is gelukkig."

  "Hij mag van mij ook niet meer zeggen: "Ik word facteur", als het niet loopt. Hij moet zeggen: "Ik ga koersen." Als het de eerste weken niet lukt, mag hij het kopje niet laten hangen. Hij moet vooruitkijken. Als je derde wordt in de Giro, kunnen al je kwaliteiten niet weg zijn."

  "Ik denk dat het grootste probleem was - hij zal dat wellicht niet zeggen - dat hij bij Vacansoleil een topcontract getekend had voor die wereldprestatie. En na vijf maanden komen ze je doodleuk zeggen dat je driejarig contract niet doorgaat. Je moet van heel goeie huize zijn om dit mentaal te kunnen verteren."

  Lefevere over...

  ...nieuwkomer Jan Bakelants

  "Jan ken ik al van bij de jeugd. Hij was toen al een "moeilijk manneke". Toen hij bij ons reed, hebben we een conflict gehad. Ik heb hem gezegd dat ik hem die jeugdzonde van toen vergeef en er niet meer wil op terugkomen."

  "We geloven in zijn talent. Hij heeft de laatste jaren nog nooit een seizoen kunnen rijden zonder miserie met tal van blessures. Als hij gezond aan het seizoen kan beginnen, kan hij tonen dat hij meer in de benen heeft dan de mensen denken."

  ...Tom Boonen

  "Niemand kon het belang van Tom beter verwoorden dan Bakkala (hoofdsponsor, red) op de ploegstage in december. Hij zei dat Tom de vlag van de ploeg is en blijft. Dat hij al zijn hele leven bij de ploeg is en ook na zijn rennerscarrière bij ons moet blijven."

  "Zoals hij vandaag is, zie ik hem nog zeker de twee jaar van zijn contract uitdoen. Daarna zien we wel. Maar in een grote structuur als de onze heeft iemand als Tom Boonen zeker een plaats. Als je een topcoureur bent, heb je wel meer kwaliteiten dan alleen maar met de fiets rijden."

  ...Mark Cavendish

  "Dat hij niet als sprintkoning uit de Tour is gekomen, heeft hem wellicht meer pijn gedaan dan hij tot op vandaag heeft laten blijken. Maar ik heb hem gezegd dat we in hem geloven. En dat we Petacchi en Renshaw gehaald hebben, omdat we in hem geloven. Er is maar één manier om te antwoorden. En dat is met de pedalen."

  ...de stand van zaken in de wielersport

  "Ik zou liegen als ik zeg dat het heel goed gaat. Als je ziet hoeveel renners op straat komen te staan. Er heerst geen hoera-situatie. Ik ben terecht bezorgd. Stel je voor dat investeerders à la Andy Rihs (BMC), Gerry Ryan (Orica GreenEdge) of Zdenek Bakala hun geld uit de wielersport halen, dan zijn we op slag een marginale sport."

  "Ik zou graag hebben dat de nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson eens uitvoerig gaat eten met die geslaagde zakenmannen en eens luistert hoe zij de toekomst van de sport zien."

  "Iedereen moet zich vernieuwen. Een firma die zich niet vernieuwt, wordt voorbijgestoken door de concurrentie. Zo is het ook met het wielrennen. Voetballers die op de bank zitten in het buitenland krijgen twee bladzijden in de schrijvende pers en ook internationaal is er minder aandacht van de tv. Cookson en wij hebben nog veel werk."