• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ruytinx zal niet extra bestraft worden voor zijn wilde tackle

  Ruytinx schoffelt Carcela onderuit.

  Een gele kaart kreeg Björn Ruytinx voor zijn aanslag op de linkerenkel van Mehdi Carcela. Daar blijft het vanuit de KBVB bij, want tv-beelden kunnen in dit geval achteraf niet ingeroepen worden. "Ruytinx zal niet extra gestraft worden", zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen.

  Jeurissen moet zich verslikt hebben in zijn taart en koffie toen hij OHL-Standard thuis bekeek op tv. Net voor de rust ontaardde het duel in een ordinaire straatruzie, met Ruytinx en Carcela in de hoofdrol.

  De gevolgen: gescheurde enkelligamenten en een rode kaart voor Carcela, slechts geel voor Ruytinx. De uitsluiting na een mep in het gezicht van Ruytinx zal voor Carcela uiteraard nog een disciplinair staartje krijgen, maar Ruytinx hoeft geen extra straf te vrezen.

  "De scheidsrechter heeft die bewuste fase immers beoordeeld", zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen aan Sporza. "En hij heeft de sanctie (gele kaart, red) toegepast die volgens hem van toepassing was."

  "Of de scheidsrechter zijn visie achteraf nog kan bijstellen? Neen, anders zouden we in een straatje zonder einde belanden en zouden we alle wedstrijden achteraf nog eens moeten bekijken om verkeerde beslissingen recht te zetten. Dat gaat niet." Bijgevolg zal OHL-aanvoerder Ruytinx niet terechtstaan voor zijn tackle.

  "Voetballers moeten zich in alle omstandigheden kunnen bedwingen"

  Jeurissen moet pijn aan zijn buik gekregen hebben van het geweld. "Het was inderdaad even schrikken", zegt hij. "Dit hoort allemaal niet thuis op een voetbalveld."

  "Wellicht zijn de potjes overgekookt door de rode kaart voor de speler van Leuven (Cerigioni, red). Wat er daarna tussen de spelers gebeurd is, kun je op basis van tv-beelden moeilijk inschatten. Hoe benaderen ze elkaar, wat zeggen ze elkaar...?"

  "In elk geval maakte de speler van Leuven (Ruytinx, red) daarna een zware overtreding, gevolgd door een jammerlijke reactie van de Standard-speler (Carcela, red)."

  "Dat de straf voor de speler van Leuven wat zwaarder mocht geweest zijn dan geel, daar kan iedereen het over eens zijn. De scheidsrechter zal wel de actie hebben gezien, maar niet de impact op de enkel. Vandaar slechts geel."

  "In elk geval: voetballers moeten zich in alle omstandigheden kunnen beheersen. Ze worden goed betaald. En ook al is voetbal emotie en wordt het zo makkelijk uitgelegd, je moet je altijd kunnen bedwingen."

  "Of OHL Ruytinx moet straffen? Daar spreek ik me niet over uit"

  OHL zou Ruytinx zelf nog een sanctie kunnen opleggen, maar daar wil Jeurissen niet op ingaan. "Ik spreek me daar niet graag over uit. Clubs verdedigen hun spelers en dat is hun goed recht, want ze zijn hun werknemers. Dit laat ik over aan OHL, ik moet niet zeggen wat zij moeten doen. Ik hoop alleen maar dat dit niet meer gebeurt."