• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WK-profiel: Argentinië

  De Argentijnen behoren tot de topfavorieten.

  • Bijnaam: Albicelestes (wit-blauwen)
  • FIFA-ranglijst: 5
  • Hoogste plaats: 1 (2007, 2008)
  • Aantal WK-deelnames:15
  • Beste resultaat: wereldkampioen (1978, 1986)
    
  • Messi (37 in 83 matchen) scoorde al meer voor Argentinië dan Maradona (34 in 91 matchen)
  • Kans om WK te winnen (volgens bookmakers): 4-1

  WK-selectie

  • Doel (3): Mariano Andujar (Catania), Sergio Romero (AS Monaco), Agustin Orion (Boca Juniors).
  • Verdediging (7): Hugo Campagnaro (Internazionale), Federico Fernandez (Napoli), Pablo Zabaleta (Manchester City), Ezequiel Garay (Benfica), Marcos Rojo (Sporting), José Basanta (Monterrey), Martin Demichelis (Manchester City).
  • Middenveld (7): Javier Mascherano (Barcelona), Augusto Fernandez (Celta de Vigo), Ricky Alvarez (Internazionale), Lucas Biglia (Lazio Roma), Fernando Gago (Boca Juniors), Maxi Rodriguez (Newell's Old Boys), Enzo Perez (Benfica).
  • Aanval (6): Lionel Messi (Barcelona), Angel di Maria (Real Madrid), Rodrigo Palacio (Internazionale), Gonzalo Higuain (Napoli), Sergio Agüero (Manchester City), Ezequiel Lavezzi (Paris Saint-Germain).

  Sleutelspeler: Lionel Messi

  • Ontegensprekelijk is Lionel Messi de grote figuur in de Argentijnse selectie. De handige dribbelaar wordt op zijn 26e al beschouwd als een van de beste spelers in de voetbalgeschiedenis. Ondanks al zijn successen bij Barcelona en persoonlijke onderscheidingen is Messi bij de nationale ploeg echter op zijn honger blijven zitten. De wereldtitel ontbreekt op zijn rijk gevulde palmares. Bondscoach Sabella bouwt zijn offensieve ploeg in elk geval rond de viervoudige wereldvoetballer van het jaar.
  • Messi vormt samen met Sergio Agüero (Manchester City), Angel di Maria (Real Madrid) en Gonzalo Higuain (Napoli) een indrukwekkend kwartet dat Argentinië kansen biedt op een derde wereldtitel. Ook Javier Mascherano (Barcelona) is een sleutelspeler.

  Belgische link: openingswedstrijd op het WK 1982

  We zouden een verband kunnen leggen met de Argentijnse kolonie van Anderlecht (Frutos, Biglia, Suarez), maar we houden het bij een van de meest opmerkelijke wedstrijden die België op een wereldkampioenschap speelde: de openingswedstrijd van het WK 1982 in Spanje. De Rode Duivels versloegen titelverdediger Argentinië in Camp Nou met 1-0, een legendarische goal van Erwin Vandenbergh.

  Bondscoach: Alejandro Sabella

  Op het WK 1998 in Frankrijk was Sabella nog de assistent-coach van Daniel Passarella, nu mag de aanhanger van het 5-3-2-systeem voor het eerst zijn eigen koers varen op een groot toernooi. De 59-jarige ex-aanvallende middenvelder van River Plate, Sheffield United en Leeds United stemt zijn manier van spelen helemaal af op de vaardigheden van Lionel Messi.

  Zo raakte Argentinië op het WK:

  Argentinië legde de basis voor zijn kwalificatie in een ijzersterk 2012, waarin het schier onverzettelijk was en de overwinningen opstapelde. Het aanvallende potentieel is onomstreden, maar de voorronde en enkele oefeninterlands brachten wel probleempjes aan het licht in de omschakeling van verdediging naar middenveld en de omgang met hoge ballen in de eigen 16.

  Argentinië tegen België

  Drie keer namen België en Argentinië het tegen elkaar op. In 1982 wonnen de Rode Duivels, in de andere twee duels, even later in de jaren 80, moesten ze telkens met 2-0 hun meerdere erkennen in de Argentijnen.

  Argentinië-België: halve finale WK 1986 (2-0)

  WK 1990: Maradona bezorgt Argentinië net geen wereldtitel