• home
 • video
 • pas verschenen

  Djokovic: "Geen vertrouwen meer in dopingbestrijders"

  Djokovic (r)hekelt "het onprofessionele gedrag" van dopingcontroleurs.

  Novak Djokovic heeft fel uitgehaald naar de antidopingprogramma's in het tennis. De Serviër liet zich betrappen op enkele stevige uitspraken naar aanleiding van de schorsing van boezemvriend Victor Troicki. Die kreeg gisteren geen vrijspraak van het TAS. "Dit is het bewijs dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) niet op een correcte manier werkt."

  Victor Troicki kreeg in juli een schorsing van 18 maanden opgelegd, omdat hij in april een bloedstaal weigerde af te leveren op het toernooi van Monte Carlo.

  Troicki schreeuwt echter zijn onschuld uit en zegt dat hij van de controleur toen geen bloedstaal hoefde te geven, omdat hij zich niet goed voelde. Hij vroeg de vrijspraak aan het TAS.

  Het TAS volgde hem niet. Het tribunaal oordeelde dat er een dopinginbreuk is geweest, maar geen zware fout. De controleur had ook beter de risico's moeten uitleggen.  

  Het TAS bracht de straf terug tot een jaar, tot juli 2014, maar daar kan Djokovic zich niet in vinden.

  "Dit is niet enkel slecht nieuws voor Victor, deze zaak bewijst ook dat het systeem van de antidopingagentschappen niet werkt", zegt Djokovic. "Dit is totaal onrechtvaardig."

  "Ik heb geen vertrouwen meer in de dopingbestrijders. Als ik een bloedstaal aflever, weet ik niet wat er mee zal gebeuren. Ze zijn onprofessioneel, nalatig en slagen er niet in om de regels uit te leggen."

  Volgende week moeten Djokovic en Servië het dus stellen zonder Troicki in de Daviscup. In de finale wacht Tsjechië.