• home
 • video
 • pas verschenen

  "Vertonghen top, Lukaku verdedigend sterk"

  Lukaku knapte veel verdedigend werk op tegen Tottenham.

  Sporza-commentator Ruben Van Gucht keek voor Sportweekend naar Everton-Tottenham. "De wedstrijd viel eigenlijk een beetje tegen." Van alle Belgen die aan de aftrap verschenen, kon Jan Vertonghen hem het meest bekoren.

  "Ik ging na Everton-Tottenham nog naar Club Brugge-Lokeren en toen viel me nog eens op dat de wedstrijd me eigenlijk wel was tegengevallen. De match verdiende geen winnaar, 0-0 was een terechte uitslag. Er was weinig goed voetbal te zien en op die deviatie van Lukaku na waren er ook geen echte uitgespeelde kansen."

  Vertonghen heer en meester op de linksachter

  "Tottenham was beter in de eerste helft, maar was alleen gevaarlijk met afstandsschoten. Everton werd na de rust wat beter. Vooral Tottenham heeft een kans laten liggen, want het had alleen tweede kunnen worden."

  "Jan Vertonghen was wél heel sterk op de linksachter. De Rode Duivel gaf eerder al aan dat hij dat liever niet doet. Hij ziet die positie als een noodoplossing. Toch was dat er niet aan te zien."

  "Vertonghen speelde, vooral in de eerste helft, heel hoog en bracht aanvallend veel. Hij was ook niet uit zijn lood te slaan. Getuige daarvan een verdedigende actie waar hij mooi uitvoetbalt en zijn tegenstander te kijken zet. In de tweede helft was hij iets minder, samen met de hele ploeg."

  Mirallas en Lukaku waren redelijk onzichtbaar

  Bij Everton waren Mirallas en Lukaku redelijk onzichtbaar volgens Ruben Van Gucht. Vooral in de eerste helft kwamen ze niet in hun spel.

  "Kevin Mirallas acteerde vrij bleek. Dat kwam deels door zijn eigen fout, maar ook omdat hij zelden goed werd aangespeeld. Het was dan ook niet onterecht dat hij vroeg in de tweede helft gewisseld werd."

  "Romelu Lukaku had last van de fouten die hem ook bij de Rode Duivels regelmatig werden verweten: geen goeie eerste balcontrole en veel balverlies. Hij is ook niet de spits voor de combinatie."

  "Lukaku moet diep gestuurd worden of aangespeeld worden in de 16. Dat laatste is maar een keer of twee gebeurd. Als hij in de 16 wordt aangespeeld, is hij altijd gevaarlijk."

  Lukaku verdedigend sterk in de eerste helft

  Van Gucht zag dat Lukaku door coach Martinez bij hoekschoppen steevast aan de eerste paal werd geposteerd. Daar kopte hij de bal een keer of vijf-zes goed weg.

  "Het probleem is dat je dan een spits kwijt bent voor de tegenaanval en de snelle omschakeling. Want als Lukaku zo’n bal wegkopt, kan een Mirallas die wel opvangen, maar je kan van Lukaku niet verwachten dat hij dan elke keer een spurtje van 70 meter trekt en er ook als spits staat."

  "Grappig moment met Lloris en Friedel"

  Nog opvallend: doelman Lloris bleef na een kniestoot van Lukaku knock-out liggen. Reservedoelman Friedel maakte zich klaar om in te vallen. De 42-jarige doelman van Tottenham stond zich zichtbaar te verlekkeren op enkele speelminuten.

  Lloris wordt naar de zijlijn geëscorteerd, maar beseft net op tijd: “Oh, als ik van het veld ga, word ik gewisseld”. En dus blijft hij staan en maakt Lloris minutenlang duidelijk dat hij niet van het veld wil.