• home
 • video
 • pas verschenen

  "De schoolslag deugt niet"

  Fred Deburghgraeve won Olympisch Goud met de schoolslag

  Opvallende stelling eerder deze week in het Radio1-programma Nieuwe Feyten: "de schoolslag deugt niet, het is geen goede slag om als eerste slag aan kinderen te leren."

  De stelling komt van Jan Kossen, directeur van de Nederlandse zwembond. "Hij deugt niet, omdat hij ontzettend moeilijk is om aan te leren aan jonge kinderen."

  "De schoolslag is een technisch moeilijke slag die voor kinderen vanaf 6 jaar redelijk onder de knie te krijgen is. Voor kinderen jonger dan 6 is deze slag heel lastig."

  Waarom leren wij de schoolslag als eerste slag?

  Jan Kossen: "Het is een traditionele, rustige slag. Ik leerde hem destijds op een bankje op het droge, het zogenaamde droogzwemmen. Je ging pas het water in als je de slag goed onder de knie had."

  "In Nederland leren kinderen tegenwoordig zwemmen nog voor ze naar school gaan. Ze willen, bij wijze van spreken, ook meteen het bad overzwemmen. Er wordt minder tijd besteed om een slag goed onder de knie te krijgen. De slag is ingehaald door zijn tijd."

  Leer eerst de borstcrawl, dan de schoolslag

  Volgens de directeur van de Nederlandse zwembond is het beter om eerst een eenvoudigere slag aan te leren aan jonge kinderen.

  "Het feit dat de armen en de benen een heel andere beweging maken, druist in tegen de natuur."

  "De borstcrawl is dan ook beter geschikt. Als je een baby in het water legt, zie je dat die al bewegingen maakt die lijken op de borstcrawl."

  "We willen de schoolslag natuurlijk niet verloren laten gaan. Het is een mooie slag en het is ook een wedstrijdslag. Ons voorstel is om eerst goed te leren zwemmen met de borstcrawl. Als je die kunt, ben je wat ouder en kan je de schoolslag er bij nemen."

  Meer info op Radio1.be.