• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Een probleemjaar vermijden"

  Vanhaezebrouck (archieffoto)

  Hoe staat het in de voorbereiding van Kortrijk op het nieuwe seizoen? Sporza belde met coach Hein Vanhaezebrouck en die reageerde onder andere op het ontslag van Ernest Nfor. "Een plaats in de top zes zou al een prijs op zich zijn."

  Kortrijk ontsloeg eind vorige week Ernest Nfor, nadat de aanvaller CEO Patrick Turcq en Vanhaezebrouck had bedreigd. "Vorig jaar waren er al problemen", vertelt Vanhaezebrouck. "Hij en andere jongens zetten zichzelf buiten de groep door de regels niet te volgen."

  "Dat had ook zijn effect op de spelersgroep en de resultaten. We hebben er voor gekozen om enkele jongens die het moeilijk hebben met professionalisme aan de kant te schuiven en hen de kans te geven op zoek te gaan naar een andere ploeg."

  "En we hebben nu geïnvesteerd in jongens die wel uit het goede hout gesneden zijn wat professionalisme betreft en perfect gedrag vertonen. Want we hebben het nodig om een probleemjaar te vermijden."

  Kortrijk trok intussen wel Teddy Chevalier aan, die in het verleden, onder andere bij Zulte Waregem, ook al voor problemen zorgde. "Inderdaad, maar dat hadden we ingecalculeerd en we weten dat we werk zullen hebben met hem", zegt Vanhaezebrouck.

  "Maar Teddy weet dat ook en we zijn met hem daarmee bezig. Garantie dat er deze keer geen problemen zullen zijn, heb je nooit. Maar in deze groep moet het lukken. Als we Teddy in de groep van vorig jaar hadden moeten inpassen, dat was wat anders geweest."

  "Offensieve en defensieve versterking gehaald"

  Kortrijk was al actief op de transfermarkt, want naast Chevalier trok het ook al onder meer Stijn De Smet, Benito Raman en Ivan Santini aan (Raman en De Smet op de kleine foto). "We hadden vooral nood aan offensieve versterking", zegt Vanhaezebrouck.

  "Ik ben er zeker van dat we meer zullen scoren dan vorig seizoen. Want wellicht lag daar de reden waarom we de rol hebben moeten lossen. Op verplaatsing hadden we de tweede beste defensie, wat fantastisch is. Maar we waren allerlaatste in het aantal goals op verplaatsing, met slechts 7. Dat probleem zou nu van de baan moeten zijn."

  Maar ook defensief kwam er al versterking. "We verloren onze twee centrale verdedigers: Zukanovic in januari en Mitrovic deze zomer. Daar hebben we ook al in geïnvesteerd. En normaal gezien hebben we nog een paar jongens nodig voor een goeie kern in de breedte."

  "Plaats in top zes is al prijs op zich"

  De ambitie dan. Waar ligt die? "Normaal gezien spelen we elk jaar mee rond de 5e, 6, 7e plaats en soms moeten we de rol lossen", zegt de coach. "Twee jaar geleden haalden we de play-offs, vorig jaar moesten we de rol lossen na twee thuismatchen op het einde van december."

  "Een plaats bij de eerste zes is een prijs op zich voor Kortrijk, maar dat is daarom niet de doelstelling. Ik hoop dat we opnieuw een goed jaar kunnen spelen en in de sleutelwedstrijden dit jaar sterker voor de dag komen."