• home
  • video
  • pas verschenen

    Museeuw: "Laten we nieuwe generatie geloven"

    Sporza sprak met Johan Museeuw (r), hier in Roubaix met Peter Van Petegem.

    Tijdens de rustdag heeft leider Chris Froome heel wat vragen over doping gekregen op zijn persconferentie. Johan Museeuw - die op het eind van zijn carrière zelf dopinggebruik toegaf - deed bij Sporza een oproep. "Want waar houdt dit anders op?"

    "Laten we de nieuwe generatie alstublieft geloven. Ik probeer dat. We moeten de renners en het publiek die kans geven. Sky reed in de eerste bergrit een strak tempo, maar gisteren zakte het door het ijs", zegt Museeuw.

    "We zien bergop nu andere dingen dan in mijn tijd. Toen hadden de renners nog een "cartouche of meerdere cartouches". Dat zie ik nu niet meer. Wat de Sky-ploeg zondag liet zien, is gewoon menselijk."

    Vorig jaar deed Museeuw een oproep om een collectieve mea culpa te slaan. Maar zijn generatiegenoten hielden de lippen stijf op elkaar. "Bijna iedereen reed toen met dezelfde middelen", zegt Museeuw.

    "Die collectieve mea culpa is er niet gekomen en daarna is alles ontploft: tot en met Lance Armstrong en de hele Rabobank-affaire. Het is jammer, maar ik ben er zeker niet door ontgoocheld. Dat zwijgen is het probleem van de wielersport."

    Drie dagen na de Tour maakt de Franse senaat een lijst met 44 dopingzondaars uit de Tour van 1998 bekend. "Wat gaat er dan gebeuren? Dan moet je ook alle ploegleiders en managers bannen. En er zijn er nu nog in het peloton uit mijn tijd. Waar houdt het dan op? Laten we er een streep onder trekken."