• home
 • video
 • pas verschenen

  Borkelmans: "Eerlijkheid is kracht van Wilmots"

  Borkelmans: "In de groep is er respect tegenover alles en iedereen."

  Assistent-bondscoach Vital Borkelmans was vandaag te gast in De zevende dag. Hij tempert de WK-euforie bij de fans na de 2-1-zege tegen Servië en het verlies van Kroatië. "Ik heb nog geen reisgids voor Brazilië gekocht. We moeten nog altijd oppassen." Zijn baas, bondscoach Marc Wilmots, krijgt een pluim.

  De Belgen spelen in september nog in Schotland en in oktober volgt nog Kroatië uit en Wales thuis. "Dat zijn nog drie belangrijke matchen", benadrukt Borkelmans. "Vrijdag zetten we wel een hele mooie stap."

  "Het was een overwinning die móést. De druk was enorm, want iedereen was ervan overtuigd dat we zouden winnen."

  "Het volk staat gespannen. De sfeer was ongelooflijk. Dat zag je ook op de fandag met die massa mensen. Het leeft echt in België. Deze jongens zijn een hype."

  Opvallend was dat fans en spelers 20 minuten na de match nog aan het dansen waren. "Dat is het spontane van deze jongens. Ze gingen hun gang en namen tijd voor de fans. Dat was het mooie van de avond."

  "De coach verdient een pluim voor de voorbereiding, onder meer met een perfecte stage in de VS. Hij weet wat hij met deze bekende jongens, die vaak niet meer zomaar op straat kunnen verschijnen, moet doen. Rust geven, de aandacht wegtrekken en hen laten genieten als het kan."

  "Ik heb een heel goeie relatie met de coach. Hij doet er samen met CEO Steven Martens alles aan om het Belgische voetbal naar boven te trekken."

  "Respect tegenover alles en iedereen"

  Bij de aanstelling van Marc Wilmots en Vital Borkelmans klonken er kritische geluiden. Hebben ze wel genoeg ervaring en bagage? Dan moet dit deugd doen.

  Borkelmans geeft toe dat people management het belangrijkste is. "Het zijn allemaal jongens die in hun competitie enorm belangrijk zijn, ze verdienen goed geld. Je moet hen geen fabeltjes wijsmaken. Je moet eerlijk zijn."

  "Dat is de kracht van de coach. En deze jongens accepteren dat. Ze hebben hem ook gevraagd als coach. Zij hebben respect voor hem en andersom. Respect moet er zijn tegenover alles en iedereen, van de materiaalman tot de dokter en de kok."

  "Brazilië belangrijk bij transfers"

  De komende maanden worden druk voor Borkelmans, die heel veel naar het buitenland reist als scout. "Welke spelers gaan spelen bij hun ploeg? Dat is voor ons heel belangrijk. Spelers die nog een transfer willen doen, beseffen dat ook. Zij willen naar een ploeg waar ze kunnen spelen, omdat ze naar Brazilië willen."