• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dit betekent veel voor Oostende als geheel"

  Oostende viert zijn 14e landstitel.

  Oostende is voor de 14e keer kampioen in het basketbal. Voorzitter Arthur Goethals en manager Philip Debaere savoureren de titel, maar denken ook al vooruit. "De vraag is wat Matt Lojeski gaat doen." En: "De Eurocup moet hervormd worden, om er een rol van betekenis te spelen."

  "We hadden niet verwacht dat het makkelijk zou worden", zegt Oostende-manager Philip Debaere over de derde zege tegen Bergen. "We kennen Bergen en zijn coach en wisten dat ze alles zouden proberen om ons feestje te vergallen."

  "Hij heeft ons verrast met zijn verdediging: grote aanvallers stonden tegen kleine verdedigers en kleine aanvallers tegen grote verdedigers. We hadden daar echt moeite mee en konden er niet mee om. Dat heeft toch een halve match geduurd."

  "Gelukkig maakte Djordjevic in de slotfase het verschil. Hij moest  tijdens de wedstrijd lang naar zijn vorm zoeken. Hij was vermoeid en de coach deed er goed aan om hem even op de bank te zetten. Hij viel fris in en maakte het verschil."

  "Wat onze spelersgroep typeert, is een grote wilskracht. Alle spelers hebben een groot hart en gaan door een muur als het moet."

  "De vraag is wat Lojeski gaat doen"

  Het is de 14e landstitel van Oostende, dat bovendien ook de beker won. Is de hegemonie van Charleroi doorbroken? "We staan weer bovenaan, maar we zullen zien, we zullen het zeker proberen. Vanaf morgen en de dagen erna beginnen we te bouwen aan de ploeg."

  "De grootste vraag op dit moment is wat Matt Lojeski gaat doen, ook al heeft hij nog een contract. Hij stak er bovenuit en ploegen in grotere competities zullen dat gezien hebben."

  Voorzitter Goethals: "Betekent veel voor stad Oostende"

  Voorzitter Arthur Goethals keek in zijn reactie kort na de wedstrijd ook al wat verder. "Dit betekent veel voor Oostende als geheel. Want ook in de tweede klasse van het voetbal is er een kampioen."

  "Het zijn onze buren en we moeten ons blijven manifesteren. Want we vechten allemaal een beetje voor hetzelfde sportpubliek. En dan doet het veel plezier dat je met een 14e titel kan bevestigen."

  Oostende heeft voor volgend seizoen al enkele jonge Belgische spelers gekocht. Slaat de club een andere richting in? "Nee, het ging om opportuniteiten. En we hebben een coach die jongeren vertrouwen geeft, de spelers komen dan ook graag."

  "We hebben nu een basis van vier jonge, zeer getalenteerde Belgen. Hopelijk gaan er niet te veel spelers weg, al zullen we niemand in de weg staan als ze naar een grotere club kunnen gaan. Maar we willen de groep zo sterk mogelijk houden."

  Goethals denk niet dat Charleroi definitief overvleugeld is. "Charleroi werd vijf keer op rij kampioen, dat is geen twee keer. Het zal zeker terugkeren. De sfeer was er dit seizoen niet, wij hebben ook eens zo'n jaar meegemaakt."

  "Blij met 5.500 man in de zaal"

  "Er zijn twee zaken waar ik zeer verheugd om ben", gaat Goethals voort. "Eén: we hebben volgend jaar weer een competitie met tien ploegen. Het is heel goed voor het basketbal dat er twee bijkomen. Er zullen er vijf of zes bovenuit steken, maar dat is niet erg, dat is eigen aan competitie."

  "En een tweede zaak waar ik zeer blij om ben: de belangstelling. Want vanavond zat hier meer dan 5.500 man in de zaal. Die weten dat ze hier spektakel kunnen krijgen. En ik hoop dat er volgend jaar nog meer belangstelling zal zijn."

  "Eurocup/Eurochallenge moet hervormd worden"

  Wil Oostende met twee titels op rij en dit jaar de beker ook in Europa een stap vooruit zetten? "Er is één groot probleem in Europa en dat is de kloof tussen de Euroleague enerzijds en de Eurocup en de Eurochallenge anderzijds."

  "Aan de groepsfase van de Euroleague mag bijvoorbeeld maar één Russische club deelnemen en een andere wint dan de Eurocup. Met als gevolg dat wij ploegen kunnen treffen die tien keer ons budget hebben. En dan liggen wij natuurlijk direct uit de Eurocup."

  "Er moet echt een hervorming van de Eurocup en Eurochallenge komen, opdat wij daar een rol van betekenis zouden spelen."

  "Maar dat betekent niet dat we ons niet zullen bewapenen om te proberen zo ver mogelijk te geraken. Eerst in de kwalificaties (van de Euroleague, red), ook al kost ons dat geld. Maar het is ook een stuk van onze voorbereiding. En daarna in de Eurocup."