• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots lost nog niets over Kompany

  Vincent Kompany traint mee in de Philip II-Arena in Skopje.

  De Rode Duivels hebben een laatste keer getraind voor de WK-kwalificatiematch van morgen met de Macedoniërs. Vincent Kompany deed alle oefeningen mee in Skopje, maar met de handrem op. Marc Wilmots: "Als hij niet fit raakt, is het misschien voor dinsdag." Moussa Dembele: "We moeten vanaf minuut 1 voluit gaan."

  Vincent Kompany speelde bijna twee maanden niet. Marc Wilmots (foto) laat nog altijd niet het achterste van zijn tong zien.

  "Ik ben nog niet vergeten dat Robert Waseige me indertijd na drie maanden zonder wedstrijd liet spelen tegen Schotland. Ik had er hard voor gewerkt, net als Vincent nu", vertelt de bondscoach.

  "Het minste dat ik kan doen is Vincent een kans geven als hij fit is. En als dat niet lukt, is het misschien voor de wedstrijd dinsdag in Brussel." Wellicht kiest Wilmots voor die tweede optie.

  "4 op 6 zou geen schande zijn"

  De bondscoach is terughoudend om de favorietenrol op te eisen. "Macedonië is echt een moeilijke ploeg om tegen te spelen", zegt de bondscoach aan Sporza.

  "Het is een ploeg die in 4 matchen 17 gele kaarten kreeg. Die jongens vechten voor hun leven, ze zijn bijzonder vaderlandslievend."

  "Het zou geen schande zijn als we 4 op 6 pakken in het tweeluik. Maar dat is een scenario dat we pas na de wedstrijd kunnen bespreken."

  "We moeten in elk geval respect tonen, de rust behouden, geduldig blijven, de bal opeisen en in balverlies geen ruimte laten of de Macedoniërs zijn weg."

  Dembele: "Ze hebben niks te verliezen"

  "Op papier is België veel sterker, maar het gevaar van onderschatting mag ons niet overkomen", zegt Moussa Dembele.

  "Zij hebben niks te verliezen en wij bij wijze van spreken alles, maar toch hebben we veel zelfvertrouwen."

  "Ook al wordt het een heel moeilijke wedstrijd. Macedonië is zeker geen slechte ploeg, we moeten vanaf minuut 1 voluit gaan."

  "Wat mezelf betreft: ik kan me nu concentreren op één positie in plaats van elke week ergens anders te moeten spelen. De druk om te scoren is nu minder en dat doet deugd. Ik ben goed bezig, maar toch had ik al betere periodes bij AZ en Fulham."

  Courtois: "Iedereen op scherp"

  Thibaut Courtois heeft als taak om de nul te houden in de Philip II-Arena van Skopje. "Iedereen staat scherp. We zijn klaar om de drie punten te veroveren", zegt de doelman.

  "Uitmatchen zijn altijd het moeilijkste. We moeten goed georganiseerd spelen, dodelijk efficiënt zijn, Macedonië geen ruimte laten en zeker niet meegaan in hun vechtvoetbal."

  "Dat we in principe moeten winnen? Je mag er niet te licht overgaan dat het "maar" Macedonië zou zijn. In het hedendaagse voetbal mag je niemand nog onderschatten."

  Dat Kompany wellicht niet speelt, baart de Duivels blijkbaar geen al te grote zorgen. Courtois: "Vincent is de natuurlijke leider, maar er zullen wel andere jongens met ervaring opstaan. Dat is geen probleem."