• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  NOS: "Zakelijke, kritische en gereserveerde" verslaggeving

  NOS: "Je zal een verslaggever niet meer horen roepen hoe schitterend die ene wielrenner wel is."

  Na de dopinglawine van de laatste maanden kiest de NOS voor een "zakelijkere" toon voor zijn wielerverslaggeving. En cocommentator Michael Boogerd staat aan de kant. Hij moet eerst open kaart spelen, zegt NOS Sport-baas Maarten Nooter in het Algemeen Dagblad.

  De Nederlandse Openbare Omroep (NOS) zendt het Belgische openingsweekend niet uit en dat voor het eerst in jaren. De dopingaffaires van de laatste maanden vergen een andere aanpak, vinden ze bij onze noorderburen.

  "Er is veel discussie geweest over de aanpak, maar stoppen is nooit een optie geweest", zegt Maarten Nooter, baas bij NOS Sport. "Het blijft een olympische en relevante sport en net nu is het als journalist belangrijk om de sport te blijven volgen."

  De NOS benadrukt wel dat het voortaan "zakelijk, kritisch en gereserveerd" commentaar wil leveren bij wielerwedstrijden. Voorbeschouwingen brengt de NOS niet langer. "Tenzij er een goeie aanleiding is, maar er zijn belangrijkere zaken dan trainingen. En als het om wedstrijden gaat, beperken we ons nog nadrukkelijker tot hoofdacts", zegt Nooter.

  Nooter gaf zijn commentatoren ook een specifieke opdracht: "Je zal een verslaggever straks niet meer horen roepen hoe schitterend die ene wielrenner is en hoe hij naar voren vliegt. Het moet meer gaan over het spel zelf."

  "We willen van Boogerd eerst weten hoe het zit"

  Wie voorlopig geen commentaar meer levert voor de NOS is Michael Boogerd. Sinds de dopingonthullingen bij Rabobank is zijn positie delicaat, weten ze ook bij onze noorderburen. Ook al ontkent Boogerd elk dopinggebruik tijdens zijn carrière.

  Nooter: "Ik heb Boogerd niet meer gesproken sinds oktober vorig jaar. Binnenkort zal ik hem bellen. Ik zou hem best terug willen zien bij de NOS. Maar daarvoor wil ik eerst weten hoe het precies zit."