• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bart Swings: "Geen feestje gebouwd"

  Bart Swings

  Bart Swings is weer in het land na zijn derde plaats op het WK allround. "Het dringt nog niet door", zegt de 22-jarige schaatser. "Nu concentreer ik me op het WK afstanden: mijn hoofddoel. Daar wil ik me plaatsen voor de Olympische Spelen. Dan lig ik voor op de Nederlanders."

  De terugreis uit Noorwegen was vermoeiend voor Bart Swings. "We hadden vertraging. We zaten vast in het vliegtuig, pas na twee uur zijn we opgestegen", vertelt hij bij zijn aankomst op Zaventem.

  "Ik ben vooral moe nu. Ik heb twee dagen grote inspanningen geleverd, vooral de afsluitende tien kilometer was zwaar."

  "Het dringt niet tot me door dat ik brons gepakt heb. Ik ging naar het WK om in de top 8 en te eindigen en een sterke tien kilometer te rijden."

  Op de tien kilometer strandde Swings op vijf honderdste seconde van eindwinnaar Sven Kramer. "Dat had ik vooraf nooit gedacht. Hij kon natuurlijk wel rustig rijden, het goud kon hem niet meer ontsnappen, terwijl ik voor brons moest knokken."

  "Achteraf feliciteerde Kramer me met m'n prestatie. Vooral mijn eerste 500 meter vond hij sterk."

  "Op WK plaatsen voor Spelen"

  "Een feestje bouwen heb ik niet gedaan", gaat Bart Swings voort. "Dat kon ik ook niet, ik heb mijn doel nog niet bereikt dit seizoen."

  "Ik ga nu keihard trainen voor het WK afstanden van volgende maand in Sotsji. Dat is mijn hoofddoel dit seizoen."

  "Daar mik ik op een plaats in de top 6 of top 8. Dan ben ik zeker van een ticket voor de Olympische Spelen en lig ik voor op de Nederlanders."

  "Daarom vertrekken we al tien dagen voor het WK naar Sotsji. De ijsbaan zal nog niet geopend zijn, maar ik kan wel al wennen aan de omstandigheden. Blijkbaar is het er warm", lacht hij.

  "De Spelen zitten in mijn hoofd, maar nu denk ik vooral aan het WK afstanden."

  "Weet ook niet waar het eindigt"

  Pas drie jaar geleden begon Bart Swings met schaatsen. "Ik weet ook niet waar het zal eindigen", zegt de student burgerlijk ingenieur.

  "Ze vragen me nu medailles, maar ik kan alleen maar mijn best doen. Ik word steeds beter en beter. Hopelijk maak ik nog progressie."

  Met zijn prestaties krijgt Swings de Belgische sportliefhebbers warm voor het schaatsen. "In het skeeleren ben ik al wereldkampioen geworden, maar nu krijg ik heel wat meer reacties."