• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Is er nog een concurrent voor Anderlecht?"

  "Anderlecht moet een spectaculaire inzinking krijgen, anders kunnen we de naam van de kampioen nu al opschrijven."

  Vorig weekend legde Standard Anderlecht nog het vuur aan de schenen, zondag ging het in Luik mis tegen Bergen. "Veel groter kan het verschil tussen twee prestaties niet zijn", zegt Sporza-journalist Peter Vandenbempt. In zijn wekelijkse analyse gaat het ook over de titelconcurrentie van Anderlecht en het mooie verhaal van Charleroi-coach Yannick Ferrera.

  Alles waarmee Standard vorige week Anderlecht veel pijn deed, ontbrak in het spel. Zwak in de duels, nauwelijks druk vooruit, geen beweging of diepgang, twee statische spitsen.

  Er waren ook onvoorstelbaar veel slechte passes en combinaties. Drie schoten op doel in een hele match en zelf een goal weggegeven. Zo verlies je en haal je 0 op 6 tegen Bergen. Dat is toch de ploeg met het kleinste budget in de hoogste klasse. 

  Dan doe je niet mee voor de titel. Zo eenvoudig is het. Het was een middenveld zonder de hele belangrijke William Vainqueur. Dat is een probleem, blijkbaar. Maar thuis tegen Bergen kan dat echt geen excuus zijn.

  We kregen gisteren ook een paar aanwinsten van Standard gepresenteerd. Daar is nog veel werk aan, al wachten we met het oordeel nog vele weken. Spelers hebben wat tijd nodig.

  Cristea op het middenveld heeft een goeie trap, maar hij vertraagde toch vooral het spel. Van Tucudean, de nieuwe spits, heb ik weinig gezien. En Nagai bracht veel Japanners mee naar het stadion, maar aan het spel heeft hij niet zoveel bijgebracht.

  Ik denk dat Standard na de prestatie van vorige week aan die van gisteren een flinke kater heeft overgehouden.

  "Telescoop nodig voor Anderlecht"

  Is er nog wel een concurrent voor Anderlecht, vraag ik me af. Elke week lijkt er wel een nieuwe te zijn. Ik verbaas me er al een poos over hoe clubs na één of twee overwinningen plots over de titel beginnen.

  Terwijl ze een telescoop nodig hebben om Anderlecht in de verte nog te zien. En ze er vooral maar niet in slagen om zelf een keer een reeks neer te zetten.

  De enige ploeg die dat wel doet en ook "het dichtst" in het spoor van Anderlecht zit (op 8 punten), is Zulte Waregem. En die praten daar niet over. En terecht.

  Neem nu Club Brugge. Dat geloofde er nog in na het nieuwe jaar. Maar na 1 op 6 was het uitgeteld. Racing Genk droomde er stiekem ook nog van. Maar voor Nieuwjaar al verloren bij Anderlecht en na Nieuwjaar bij KV Mechelen. Zo geraak je ook niet vooruit. Over Standard had ik het al.

  Het lijkt mij vooral dat ze zichzelf en ons met dat soort stiekeme dromen toch wat wijsmaken. De enige constante is inderdaad Anderlecht. Na Nieuwjaar zijn de resultaten er wel nog, maar is het voetbal - zeker gisteren voor de rust op Waasland-Beveren - van een heel erg matig niveau.

  Anderlecht kan dan rekenen op een paar individuele klasseflitsen. Mbokani is een wapen waarover geen enkele andere concurrent beschikt. Anderlecht moet een spectaculaire inzinking krijgen - dat is het enige waar de concurrentie nog kan op hopen - anders kunnen we de naam van de kampioen nu al opschrijven.

  "Yannick Ferrera verdient en krijgt heel veel lof"

  Onderaan denk ik dat Charleroi en coach Yannick Ferrera zeker is van het behoud. Ik vind het zelf een ongelooflijk mooi verhaal. Ferrera is 32 en totaal onbekend voor het grote publiek.

  Van de zomer uit grote armoede aangesteld door toenmalig voorzitter Abbas Bayat. Ferrera zat als videoanalist met Michel Preud'homme in Saudi-Arabië. Hij heeft het geld daar laten staan en betaalde nog 60.000 euro schadevergoeding voor de verbreking van zijn contract.

  Werkelijk voor een habbekrats met een contract van onbepaalde duur - dus zonder de minste garantie - is hij naar Charleroi gekomen. Er zijn mensen al voor minder in een dwangbuis gestoken.

  Hij moest er werken met een troep spelers die daar was samengegooid zonder overleg. Er waren 15 verschillende nationaliteiten in een uiterst onstabiele club. Iedereen was er zeker van: Ferrera is de eerste trainer die zal ontslagen worden. Maar hij zit er nog. Misschien een hint voor andere clubleiders, want de vijf ploegen die onder Charleroi staan hebben al een of twee keer van trainer gewisseld.

  Ferrera verdient en krijgt ook heel veel lof. Het is een echt voetbaldier: hij is er van 's morgens tot 's avonds mee bezig. Tactisch is hij heel erg sterk. Er zit een idee achter dat voetbal van Charleroi en er staat een ploeg op het veld. Trainer van het Jaar gaat hij niet worden, maar hij verdient wel grote appreciatie.

  Peter Vandenbempt