• home
 • video
 • pas verschenen

  Malaga wordt een seizoen Europees uitgesloten

  Onyewu is een speler van Malaga

  De Europese voetbalbond UEFA heeft Malaga gestraft omdat het niet in orde is met de financiële regels. De volgende keer als Malaga zich plaatst voor Europees voetbal, mag het niet deelnemen van de UEFA. Malaga won in deze editie van de Champions League de poule van Anderlecht.

  "Malaga wordt uitgesloten van de volgende Europese competitie waarvoor het zich in de volgende vier seizoenen zou kwalificeren", meldt de UEFA.

  "En als de Spaanse ploeg voor 31 maart niet kan bewijzen dat het de betalingsachterstallen geregeld heeft, komt er nog een bijkomend seizoen schorsing bij."

  Malaga is in Qatarese handen en kon met oliedollars een topteam uitbouwen. Het plaatste zich voor de Champions League en won ook de poule, waar ook Anderlecht in zat.

  Maar Malaga was niet meer in orde met betalingen en kwam onder vuur door de strengere "financiële fairplay"-regels van de UEFA. Eerst werd het prijzengeld van Malaga bevroren, maar de straf wordt nu naar een schorsing omgezet.

  Malaga moet ook een boete van 300.000 euro betalen. Het bevroren prijzengeld wordt wel vrijgegeven door de UEFA. "Wij zijn de zondebok. De straf is buiten proportie en onrechtvaardig gezien onze situatie", zegt Malaga.

  Ook voor Hajduk Split dreigt schorsing

  Hajduk Split krijgt nog tot 31 maart om te bewijzen dat het in orde is met de regels. Anders mag het ook een seizoen niet deelnemen aan een Europese competitie. Hetzelfde geldt ook voor Rapid en Dinamo Boekarest, FK Partizan en Osijek.

  Belet: "Een belangrijk afschrikkingseffect"

  Europees parlementslid Ivo Belet is blij dat de UEFA "echt werk maakt van de oneerlijke concurrentie. De straf voor Malaga is een stap in de richting van een gezonder financieel bestuur", zegt hij aan Sporza.

  "Velen dachten dat het "financial fair play-panel" van de UEFA een tandenloze tijger was maar nu bewijst het dat het topclubs durft aan te pakken. Een jaar zonder Europees voetbal kost een ploeg als Malaga makkelijk 15 miljoen euro."

  "Malaga is een Spaanse topclub en deze straf heeft een belangrijk afschrikkingseffect. Clubs beseffen dat ze de tering naar de nering moeten zetten."