• home
 • video
 • pas verschenen

  Roelandts: "Klik gemaakt na mijn trombose"

  Jürgen Roelandts legt zijn boontjes te week op een sterk 2013. "Met wat geluk kan ik een grote klassieker winnen", zegt de 27-jarige renner van Lotto-Belisol. "Welke? ik droom van Parijs-Roubaix, en zeker van een natte."

  Roelandts schoot als een komeet de wielerhoogtes in toen hij eind juni 2008 op zijn 22e Belgisch kampioen werd in Knokke. Een nieuwe ster was geboren.

  "Door die titel waren de verwachtingen hooggespannen en werd de druk groter", zegt Roelandts tijdens de ploegstage in Zuid-Spanje aan Sporza. "Maar vanaf mijn derde profjaar heb ik bewezen dat ik het hoge niveau aankan."

  "Dit jaar was ik echt klaar om mee te spelen in de klassiekers, maar raakte ik zwaargeblesseerd in Australië. Ik ben teruggekeerd met een goeie prestatie op het WK in Valkenburg en de zevende plaats op de Olympische Spelen, wat ik een paar maanden ervoor niet verwacht had. Maar het toont aan dat ik die koersen van 260 kilometer aankan."

  "Mijn grootste droom is Parijs-Roubaix winnen", zegt Roelandts. "En dan nog het liefst een natte Parijs-Roubaix. Ik heb het altijd al de mooiste klassieker gevonden. Vooral de modder op de kasseien spreekt me aan.""

  "Of het imago van brave jongen me daarin geen parten speelt? Dat beeld bestaat misschien buiten de koers, maar in de wedstrijd verander ik toch een beetje. Ik laat mij niet doen. Ik heb heel weinig last van renners die tegen mij komen duwen."

  "Meer krachttraining op de rollen doet duidelijk deugd"

  In januari brak Roelandts in de Tour Down Under zijn zesde halswervel en wat later werd hij getroffen door een trombose. Het heeft hem veranderd als mens en wielrenner.

  "Ik heb de klik van de winnaar gemaakt. Na die trombose heb ik beseft hoe mooi het wielrennen is. Ik ben anders beginnen te trainen: meer krachttraining op de rollen heeft me duidelijk deugd gedaan. Ik heb dit jaar heel veel bijgeleerd over trainingen", zegt Roelandts.

  Roelandts is straks einde contract. "Ik ga nu mijn zesde jaar in bij Lotto, een team waarin ik me zeer goed voel. Ik krijg hier kansen, zelfs een topsprinter als André Greipel wil voor me rijden. Ik denk dat we het met de ploeg beter zullen doen dan dit jaar, zeker nu Lars Bak en ik er wél zullen bij zijn."