• home
 • video
 • pas verschenen

  Doellijntechnologie was niet nodig op WK

  Het GoalRef-systeem werkt met een magnetische chip in een iBall (intelligente bal). De info bereikt de refs via een vibrerende horloge.

  Op het WK voetbal voor clubs in Japan heeft de FIFA voor het eerst officieel gebruikgemaakt van de doellijntechnologie. Veel conclusies konden nog niet getrokken worden, want het systeem werd geen enkele keer geconsulteerd. "De refs zijn blij met dit hulpmiddel", zegt FIFA-voorzitter Blatter.

  Na enkele discutabele niet-toegekende goals op de voorbije WK's en EK's vond de FIFA de nieuwe technologie een noodzaak. In de acht WK-wedstrijden in Japan waren er echter geen dubbelzinnige al-dan-niet-goals.

  De FIFA heeft twee systemen groen licht gegeven en ze ook allebei gebruikt in Japan: het Hawk-Eye-systeem uit het tennis op basis van camera's stond in het Toyota Stadium, het GoalRef-systeem, met een magnetische chip in de bal, in het Yokohama Stadium.

  De scheidsrechters op het WK voor clubs droegen een vibrerende polshorloge, die in een fractie van een seconde informatie van de twee systemen doorstuurde.

  FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei dat de scheidsrechters de doellijntechnologie goed ontvangen hebben. "De refs zijn blij met dit hulpmiddel. Ze weten nu dat ze een zeer nauwkeurige tool hebben om een discussie te beslechten."

  De FIFA zal alle gegevens van de twee systemen analyseren om te bepalen welke technologie gebruikt zal worden in de zes stadions van de Confederatiebeker 2013 in Brazilië, de traditionele opwarmer het jaar voor een WK. Ook op het WK van 2014 zal de doellijntechnologie gebruikt worden.