• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bakala onthult plannen voor "nieuw wielrennen"

  Zdenek Bakala, de eigenaar van het Belgische Omega Pharma-Quick Step, heeft een groot vernieuwingsplan voor het wielrennen. "De teams moeten meer macht krijgen", zegt hij op een persconferentie in Brussel.

  "We hebben meer dan 9 maanden aan dit project gewerkt. De zaak-Armstrong bewijst ons gelijk. Het moet anders, zeker de aanpak tegen doping. Nu is dat nog puur amateurisme", zegt Bakala.

  "De strijd tegen doping moet niet meer door de UCI gevoerd worden. Dat is werk voor een onafhankelijke instantie. De procedures moeten sneller verlopen. De zaak-Contador was lachwekkend."

  Ook de sportieve organisatie van de UCI bevalt Zdenek Bakala niet. "We moeten naar een soort Champions League", zegt de Tsjech op een persconferentie.

  "Het huidige systeem is veel te ingewikkeld. We zijn in november en er zijn nog heel wat teams die nog niet weten of ze volgend seizoen in de WorldTour mogen koersen. Heel wat teams halen in paniek nog wat renners binnen om wat puntente sprokkelen. Dat kan niet."

  "We willen naar een gesloten systeem met de beste 18 ploegen en de mooiste koersen. De UCI, de teams en de sponsoren moeten samenwerken. Het moet snel gaan. Over 6 maanden moet er een aanzet zijn, over 3 jaar moet het af zijn. We hebben al met de UCI gesproken."

  "Teams zouden meer met tv-opbrengsten moeten kunnen doen"

  Bakala wil ook nieuwe inkomsten aanboren. "Op dit moment investeren alleen mensen met een passie voor de koers in de wielersport", vindt Bakala.

  "Wielrennen is een mooie en eenvoudige sport om op tv te volgen. De teams zouden meer met de tv-opbrengsten moeten kunnen doen, zoals in de Formule 1."

  Het wordt een wereldliga. Op die manier zullen nieuwe geldschieters naar het wielrennen komen. Dit is de vernieuwing die iedereen wil."

  "Misschien hebben de organisatoren het moeilijk met de plannen. Maar zonder renners zijn er geen wedstrijden. Wij willen met iedereen praten."