• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB: "Beschamend weinig volk voor de beker"

  De Club-spelers feliciteren Bjorn Vleminckx na zijn bekergoal, maar waar zitten de fans?

  De beker leeft niet. Amper 35.782 fans kwamen naar het stadion voor alle 16e finales samen deze week. De bond en de clubs wijten het aan het midweekvoetbal.

  35.782 fans voor 16 duels, dat maakt gemiddeld 2.236 per wedstrijd: 20 procent minder dan vorig jaar en bijna 50 procent minder dan vijf jaar geleden.

  "Soms leek het beschamend", geeft woordvoerder Stefan Van Loock (foto) van de Belgische voetbalbond toe. Hij ziet één hoofdreden in Het Laatste Nieuws: "Al enkele jaren moeten we door de overvolle kalender bij de entree van de eersteklassers de eerste twee ronden midweeks programmeren."

  "Dat lokt minder volk, want op een woensdagavond is het minder evident om van Charleroi naar Deinze te rijden of van Zaventem naar Brugge."

  Bij Europees spelende clubs speelt ook het budget of de tijdsbesteding een rol, denkt Van Loock: "Als je als fan van Anderlecht kan kiezen tussen Boussu Dour of Malaga, wat doe je dan?"

  Mannaert en Louwagie: "Geen pasklaar antwoord"

  Voor Club Brugge-Woluwe-Zaventem kwamen amper 2.000 toeschouwers opdagen in Jan Breydel. Vincent Mannaert, de CEO van Club, ziet niet meteen een oplossing. "Eigenlijk is er geen pasklaar antwoord. Topclubs zitten met de competitie en zoveel Europese matchen voor Nieuwjaar dat de fan moeilijker te motiveren valt om in de week de Beker mee te pikken."

  Michel Louwagie, de manager van AA Gent, valt Mannaert bij: "Er is veel voetbal op tv, mensen hebben de keuze en het is crisis. De stadions aantrekkelijker maken zou helpen."