• home
 • video
 • pas verschenen

  Smets: "Gaan voor zege in motorcross der naties"

  Clément Desalle is een van de drie Belgen voor zondag.

  België dingt zondag in Lommel naar de zege in de motorcross der naties. Clément Desalle, Ken De Dycker en Jeremy Van Horebeek vormen het Belgische trio.

  "Het zeer zware zandcircuit vereist een specifieke rijstijl", zegt bondscoach Joël Smets aan Sporza. "Als je er geen ervaring op hebt, is het lastig. Dankzij dat circuit, ons collectief en de kwaliteit van de rijders mogen we ons voor het eerst in de zes jaar dat ik coach ben tot de favorieten rekenen."

  "We mogen niet zweven, maar we gaan voor de overwinning. Al wat minder is zal toch aanvoelen als een nederlaag."

  Er komen 33 landen aan de start. De Amerikanen, die de jongste zeven edities wonnen, lijkt de favoriet bij uitstek. "De VS is een doorn in het oog van de andere landen. Die overheersing is te groot", vindt Smets.

  "Italië, Frankrijk, Nederland, Australië, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zuid-Afrika: sterke landen genoeg. Wij kunnen op onze 12e man rekenen: als je die Belgische vlaggen ziet wapperen vergeet je hoe moe je bent. Je wil de fans niet teleurstellen, dat geeft extra kracht."

  "De cross der naties blijft iets heel aparts. Je verdedigt je land maar één keer per jaar: een unieke gebeurtenis."