• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wiggins: "Moet wennen aan m'n nieuwe status"

  Juli was een wondermaand voor Bradley Wiggins, met eindwinst in de Tour en een olympische tijdrittitel voor eigen volk. Na een maand rust trok hij zich weer op gang in Wetteren, waar Sporza hem opwachtte.

  "Ik moet toch ergens weer beginnen. En ik ken (organisator) Michel Vaarten goed. Toen ik toezegde, vergat ik dat er een hype is rond mij", zegt Wiggins.

  "De mensen verwachten dat ik mij anders gedraag omdat ik de Tour gewonnen heb. Ik heb nog altijd een beetje moeite om aan die nieuwe status te wennen."

  "Ik kan geen gewone dingen meer doen zoals vroeger", legt Wiggins uit. "Als ik bijvoorbeeld naar de supermarkt ga, wil iedereen met mij op de foto."

  "In het begin was het leuk, maar nu wordt het steeds lastiger. Ik wil de draad van mijn gewone leven weer opnemen. Normaal gezien zie je de Tour-winnaar na juli niet meer in het peloton, maar ik doe al mijn hele leven niets anders dan fietsen en trainen. Ik verveel me als ik lang thuiszit."

  Mentaal is het lastig. "Als je ontgoochelt, heb je nog een doel. Maar als je dat doel bereikt, loopt je ballon leeg."

  "Eigenlijk heb ik niet genoten van de Tour"

  Wiggins heeft zoveel jaar naar dat ene doel, Tourwinst, toegeleefd. "Maar ik heb eigenlijk niet genoten van de Tour. De gouden medaille die ik haalde deed meer deugd", zegt hij eerlijk.

  "De Tour is zó stressvol. De helft van de mensen komt naar de Tour om te smullen van een smeuïg verhaal. Iedereen is alleen maar geïnteresseerd in Twitter, doping of andere verdachtmakingen. Nee, de Tour was mentaal een beproeving."

  "Maar op de Olympische Spelen gaat het meer om de sport zelf. Er wordt niet over doping of andere onzin gepraat. Als je wint, is iedereen blij voor je."

  Of hij ook volgend jaar de Tour de France rijdt, laat Wiggins nog in het midden. "Ik heb nog geen tijd gehad om erover na te denken. Ik heb één keer gewonnen en dat was mijn doel."

  "Iedereen gaat ervan uit dat ik terugga, maar dat wil ik alleen doen als ik denk dat ik weer kan winnen. Ik wil niet half-voorbereid starten, zoals Cadel Evans dit jaar. Dat mag je niet overkomen als Tourwinnaar. Dan richt ik mijn pijlen liever op iets anders", zegt Wiggins.

  "Wil voor niets zesdaagse rijden"

  Nu hij zijn twee hoofddoelen heeft bereikt, moet Wiggins op zoek naar nieuwe uitdagingen. Om te beginnen het WK in Valkenburg. "Ik hoop gewoon dat ik me daar niet belachelijk maak. Ik heb niet veel kunnen trainen. Ik word zeker geen wereldkampioen, want ik ben niet genoeg voorbereid. Hopelijk kan ik de anderen toch wat helpen."

  Wiggins wil ook graag terugkeren naar zijn oude liefde, de zesdaagse. "Ik sprak net met Patrick Sercu (organisator in Gent) en hij verklaarde me gek. Hij zei dat hij me ook niet kan betalen. Maar ik wil voor niets rijden."

  Wiggins wint dernycriterium van Wetteren

  Het dernycriterium van Wetteren heeft met Bradley Wiggins (Sky) een grote naam op de erelijst gekregen. De Tour-winnaar, met gele helm, zadel en stuurlint, werd als een held ontvangen in Wetteren. Het wekte dan ook geen verbazing dat hij met de zege ging lopen.

  Uitslag:

  1. Bradley Wiggins (GBr) 13 punten
  2. Greg Van Avermaet 14
  3. Sep Vanmarcke 17
  4. Sven Nys 17
  5. Iljo Keisse 18
  6. Kristof Goddaert 19
  7. Guillaume Van Keirsbulck 21
  8. Steven Caethoven 25
  9. Nikolas Maes 26
  10. Tosh Van der Sande 26