• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Phelps en Amerika domineren medaillerankings

  Phelps ontpopte zich in Londen tot de meest succesvolle olympiër ooit.

  Michael Phelps is net als in Peking de meest succesvolle atleet van de Spelen geworden. De Amerikaan dikte in Londen zijn totaal aan tot 22 medailles. In het landenklassement stoten de Verenigde Staten China weer van de troon.

  Hoewel hij de Spelen dit keer niet zo domineerde als vier jaar geleden in Peking, heeft Michael Phelps toch weer de meeste medailles veroverd. De Amerikaan is met viermaal goud en tweemaal zilver de enige atleet die zes medailles wist te veroveren in Londen.

  Hij was de beste op de 200 meter wisselslag en de 100 meter vlinderslag en triomfeerde met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag. Daarnaast pikte hij zilver mee op de 200 meter vlinderslag en de 4x100 meter vrije slag.

  Met 22 medailles, waarvan 18 gouden, is Phelps de meest gelauwerde olympiër ooit. Hij slaagde er op deze Spelen ook als eerste in om drie keer op rij hetzelfde nummer te winnen.

  Ook de overige twee plaatsen in de top drie van het individuele medailleklassement worden met Missy Franklin en Allison Schmitt ingenomen door Amerikaanse zwemkampioenen. Beiden veroverden vijf medailles.

  In de atletiek vallen er minder medailles te rapen en dus valt Usain Bolt net naast het podium, hoewel hij alles won waaraan hij deelnam. Zwemmer Sun Yang is de enige Chinees in de top tien, de Fransman Yannick Agnel en de Nederlandse  Ranomi Kromowidjojo houden de Europese eer hoog op een gedeelde negende plaats.

  Amerika neemt scepter over van China

  In het landenklassement heeft Amerika de oude orde weer hersteld. Vier jaar geleden moesten ze nog hun meerdere erkennen in de Chinezen die in eigen land de ranking aanvoerden met 51 gouden, 21 zilveren en 28 bronzen medailles. In Londen zijn het echter weer de Amerikanen die de grote slokop zijn.

  Amerika verzamelde in totaal ruim 46 gouden, 29 zilveren en 29 bronzen medailles, goed voor een totaal van 104 stuks. China doet op alle niveaus minder goed en strandt op de tweede plek.

  Groot-Brittannie puurde maximaal winst uit het thuisvoordeel en eindigt voor Rusland op de derde plaats. Waar de Britten in Peking nog bleven steken op 47 medailles, staat de teller nu op 65.

  België zakt weg in de algemene stand. In Peking leverde het goud van Tia Hellebaut en de zilveren medaille van de 4x100 meter estafetteploeg nog een 46e plaats op. In Londen eindigt België pas als 60e met brons voor Charline Van Snick en Evi Van Acker en verrassend zilver voor Lionel Cox (foto).