• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tsjech Svoboda is de compleetste sporter

  David Svoboda heeft de moderne vijfkamp als eerste afgesloten. In het laatste onderdeel, een combinatie van lopen en schieten, behield hij zijn seconde voorsprong op de Chinees Cao.

  De moderne vijfkamp is een uitvinding van Pierre de Coubertin, de organisator van de eerste Olympische Spelen. Met deze nieuwe discipline wou hij in 1912 de meest complete sporter (lees: de beste militair) bekronen.

  Op één dag moeten de sporters in vijf uiteenlopende sporten uitblinken. David Svoboda, die twee jaar geleden Europees kampioen werd, begon sterk aan de competitie met een olympisch record bij het schermen.

  Ook in het zwemmen en paardrijden verloor de Tsjech niet al te veel tijd, zodat hij aan het afsluitende nummer, een combinatie van lopen en schieten ofwel de zomervariant van de biatlon, met één seconde voorsprong mocht beginnen op Cao Zhongrong uit China.

  Svoboda verloor zijn eerste plaats kortstondig, omdat Cao sneller raak schoot. Maar Svoboda maakte zijn achterstand achteraf weer goed. Tweevoudig olympisch kampioen Andrej Moisejev werd pas zevende.

  Ovatie voor moedige Koreaan Hwang

  In het paardrijden, waarbij de sporters via lottrekking een voor hen onbekend paard moeten berijden, kreeg de Koreaan Hwang Woo-Jin Shearwater Oscar niet onder controle. Hij werd van zijn paard geworpen, maar klom er toch opnieuw op. Het publiek gaf hem een minutenlange staande ovatie (bekijk de beelden bovenaan onder "toon media").