• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rus Kirdjapkin wandelt naar het goud

  Sergej Kirdjapkin deelde zijn wedstrijd goed in en finishte solo.

  De Rus Sergej Kirdjapkin heeft het goud gewonnen op de 50 kilometer snelwandelen. Hij wandelde de laatste 10 kilometer alleen en won overtuigend voor Jared Tallent uit Australië.

  De 50 kilometer snelwandelen vond plaats zonder titelverdediger Alex Schwazer uit Italië. De goudenmedaillewinnaar van Peking liep kort voor de Spelen tegen de dopinglamp en zette een punt achter zijn carrière.

  Regerend wereldkampioen Sergej Bakoelin, Europees kampioen Yohann Diniz en Jarred Tallent, vier jaar geleden goed voor zilver, startten als grote favorieten.

  Halverwege de wedstrijd kwamen nog 10 atleten in aanmerking voor een medaille, onder hen ook alle favorieten. De Chinees Si Tianfeng was de eerste die aan de boom schudde. Hij wandelde een tijdje aan de leiding, maar de achtervolging werd geleid door drie Russen. Wereldkampioen Bakoelin kon zijn naam niet waarmaken, hij moest al snel afhaken.

  Op 12 kilometer van het einde kwam Europees kampioen Yohann Diniz ten val. Hij finishte uiteindelijk nog als achtste, maar zou na de wedstrijd gediskwalificeerd worden omdat hij zich buiten de toegestane zone bevoorraad zou hebben.

  Na 40 kilometer wedstrijd wandelde de Rus Sergej Kirdjapkin het gaatje naar Si dicht. Hij ging resoluut naar de leiding en zou die ook niet meer afstaan. In de slotfase leek de Australiër Jared Tallent nog even wat dichter te komen, maar de Rus was te sterk.

  Kirdjapkin haalde het uiteindelijk in 3u35'59", een verbetering van het olympische record. Tallent pakte net als vier jaar geleden zilver. Het brons was voor de Chinees Si.