• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jamaica is ook op 4x100m maatje te groot

  Usain Bolt en co lopen een wereldrecord op de 4x100 meter.

  Usain Bolt sluit net als in Peking zijn Spelen af met drie gouden medailles. De Jamaicanen zetten de kroon op het werk met een wereldrecord. Ze doken als eerste land onder de 37 seconden. De Verenigde Staten werden tweede.

  Het sterrenviertal van Jamaica, met Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake en Usain Bolt, was de torenhoge favoriet voor een herhaling van hun gouden kunstje van Peking.

  Maar de Verenigde Staten gaven zich niet zomaar gewonnen. In het eerste deel van de wedstrijd lagen ze zelfs aan de leiding, maar Blake en Bolt (ofwel zilver en goud op de 100 én 200 meter) zetten het zaakje nog recht.

  Bolt begon met een lichte achterstand op Ryan Bailey aan zijn 100 meter, maar zijn Amerikaanse rivaal kon het niet bolwerken. De klok stopte na 36"84, waardoor Jamaica het eerste land is dat onder de 37 seconden duikt.

  Het brons ging eerst, ietwat verrassend, naar de Canadezen, maar zij werden even later gedeklasseerd omdat ze de stok buiten de wisselzone hadden overgedragen. Trinidad en Tobago mocht zich zo in de handen wrijven.

  De jury verpestte ook enigszins het feestje van Jamaica, want dat kreeg de gouden stok niet mee, ook al deed Bolt hard zijn best om de brave juryvoorzitter te overtuigen. Maar uiteindelijk kwamen ze toch tot inkeer. Bolt trok met het kleinood de nacht in.