• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Alphen sluit 1e dag tienkamp af als 5e

  Hans Van Alphen is de nummer drie op de wereldranglijst.

  Hans Van Alphen staat halfweg de tienkamp op een vijfde plaats. Onze landgenoot leverde in de afsluitende 400 meter nog twee plaatsjes in, maar hij heeft nog altijd zicht op een (bronzen) medaille. Wereldrecordhouder Ashton Eaton staat aan de leiding.

  Tienkamp: dag 1

  1) 100 meter: 19e

  Hans Van Alphen opende zijn olympische tienkamp met 11"05 in de 100 meter, 9 honderdste seconde boven zijn persoonlijk record (10"96). "Goed begonnen", zei Van Alphen, die zijn reeks moest lopen met tegenwind (-0,7 m/s).

  De favorieten hadden lichte rugwind (+0,4 m/s) in hun reeks. Wereldrecordhouder Ashton Eaton liep naar een scherpe 10"35. Zijn Amerikaanse landgenoot Trey Hardee was tweede, hij finishte in 10"42.

  Olympisch kampioen van 2004 geeft op

  Voor Roman Sebrle (37) is de tienkamp al na het eerste onderdeel afgelopen. De olympische kampioen van 2004 moet de handdoek in de ring gooien met een hielblessure. Sebrle won in 2004 de tienkamp in een olympisch record. De Tsjech scoorde 8.893 punten in Athene.

  2) verspringen: 2e

  In het verspringen was Van Alphen heel constant. Zijn eerste sprong was goed voor 7,47 meter, bij zijn tweede poging liet hij al 7,61 meter noteren.

  Van Alphen had nog wat opgespaard voor de laatste sprong. Hij kwam perfect uit op de balk en ging naar 7,64 meter, twee centimeter beter dan zijn persoonlijk record.

  Van Alphen werd tweede in het verspringen, enkel leider Ashton Eaton deed beter (8,03 meter).

  3) kogelstoten: 3e

  In het kogelstoten was de eerste van de drie pogingen van Van Alphen meteen zijn beste. Hij wierp de kogel 15,48m ver, amper 20 centimeter minder dan zijn persoonlijk record.

  Beter dan die 15,48 meter deed Van Alphen trouwens niet dit seizoen. Daarna kwam de kogel uit op 15,30m en 15,18m. De Kazak Dimitri Karpov was de beste in deze discipline met een worp van 16,47m. Van Alphen eindigde als derde.

  4) hoogspringen: 3e

  Het hoogspringen begon onheilspellend voor Van Alphen. Voor 1,93 meter -normaal gezien een makkie- had hij drie pogingen nodig. Maar onze landgenoot was niet van de wijs gebracht: 1,96 en 1,99 meter lukten van de eerste keer, 2,02 meter bij de tweede poging.

  Terwijl de ene concurrent na de andere afhaakte, bleef Van Alphen overeind. Een fraaie sprong over 2,05 meter deed het beste verhopen, maar 2,08 meter (2 centimeter boven zijn persoonlijk record) bleek te veel gevraagd.

  5) 400 meter: 15e

  Van Alphen mocht op de derde plaats aan de 400 meter beginnen, een van zijn mindere nummers. Hij ging goed van start, maar hij kon zijn inspanning niet volhouden. De Amerikaan Hardee liep ver van hem weg.

  Van Alphen finishte als zesde in zijn reeks, in 49"18. Dat is zijn beste tijd van het seizoen, maar wel een eindje boven zijn persoonlijk record op de 400 meter (48"25).

  Hij wordt hierdoor in de tussenstand voorbijgestoken door de verbazingwekkend sterke Canadees Warner en de Oekraïner Kasianov. Op de tweede dag staan de 110m horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de 1.500m op het programma.

  Van Alphen: "Ik ben nu al met de horden bezig"

  "Ik ben tevreden", zegt Hans Van Alphen. "Ik evenaar het niveau van Götzis (waar hij het BR brak). Mijn exacte puntentotaal ken ik niet en interesseert me ook niet."

  "De 400 meter blijft een moeilijk punt bij mij. Zeker de laatste jaren. Het wordt niet beter met het ouder worden, ook al trainen we erop. Ik hoop altijd onder de 49 seconden te lopen, maar ik viel wat stil", geeft Van Alphen toe.

  "Vroeger was ik iets te geforceerd tijdens de wedstrijden, maar nu probeer ik er van te genieten en dat lukt goed. Of er nog goeie nummers aankomen? Als je denkt te scoren, valt het vaak tegen. Maar ik ben nu al met de 110 meter horden bezig."