• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Usain Bolt toont wie de snelste man is

  Usain Bolt wint de 100 meter in Londen.

  Usain Bolt heeft zijn hegemonie op de 100 meter bevestigd. De Jamaicaan gaf alle criticasters lik op stuk en snelde in het tweede deel van de wedstrijd overtuigend naar het goud in 9"63. Het zilver ging naar zijn landgenoot Yohan Blake, de Amerikaan Justin Gatlin pakte het brons.

  Bolt was voor zijn doen goed weg. Hij kon de schade beperken op de eerste meters en ging er in de tweede fase verschroeiend op en over.

  Deze keer nam hij niet de tijd om te freewheelen, maar hij was wel sneller dan in Peking. Met 9"63 bleef hij boven zijn eigen wereldrecord (9"58), maar zette hij wel een olympisch record neer.

  Blake, de grote uitdager van Bolt, zat in de sandwich tussen twee Amerikanen (Gatlin en Gay). Hij won deze prestigesprint wel makkelijk, maar het goud was al gaan vliegen voor de wereldkampioen.

  Asafa Powell, de derde Jamaicaan in de finale, was slechts met moeite in de finale geraakt (zie onderaan) en kon het ook in de eindstrijd niet waarmaken. Hij moest tijdens de race afhaken met een blessure en finishte troosteloos laatste.

  Met zijn tweede olympische titel op rij op de 100 meter zorgt Usain Bolt voor een uitzonderlijke prestatie. Hij is pas de tweede man die zijn titel op dat nummer met succes kan verdedigen. Carl Lewis deed het hem in 1988 voor, al werd hij toen wel geholpen door de diskwalificatie van Ben Johnson.

  Bolt freewheelt naar finale

  Ook in de halve finales stal Bolt al de show. De Jamaicaan liep met de vingers in neus naar winst in zijn reeks. Rustig uitbollend en om zich heen kijkend zette hij toch een toptijd neer (9”87).

  Ook zijn landgenoot Yohan Blake en de Amerikaan Justin Gatlin lieten geen steek vallen en klokten in hun reeksen zelfs snellere tijden af.

  Asafa Powell verging het minder goed. Hij liet zich op de valreep nog aftroeven door de Nederlander Churandy Martina. De Jamaicaan werd evenwel opgevist met de beste verliezende tijd.