• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sandra Izbasa springt naar olympisch goud

  Sandra Izbasa pakte voor de tweede keer in haar carrière olympisch goud.

  De Roemeense Sandra Izbasa heeft goud veroverd op de sprong. De Roemeense maakte geen fouten en pakte de titel voor de topfavoriete McKayla Maroney, die viel bij de landing van haar tweede sprong.

  De Amerikaanse McKayla Maroney was als grote favoriete gestart in de finale. De regerende wereldkampioene turnt de hoogste moeilijkheidsgraad van alle deelneemsters en leek het goud voor het oprapen te hebben.

  Gedreven door een gigantische aanloopsnelheid turnde Mahoney een nagenoeg perfecte Amanar-sprong. Ze stapte wel even buiten de mat, wat haar belangrijke punten kostte.

  Bij haar tweede sprong ging het echter mis. Maroney landde op haar billen en ze zag het goud door haar vingers glippen. Door haar hoge moeilijkheidsgraad nam ze toch de leiding over met nog één turnster te gaan.

  Sandra Izbasa voerde de sprong waarbij Mahoney in de fout ging wel goed uit. Ook bij haar tweede sprong, een Joertsjenko met dubbele schroef, ging alles goed voor de 22-jarige Roemeense.

  Izbasa scoorde op de tweede sprong een vol punt hoger voor haar uitvoering dan Maroney. Over het gemiddelde van twee sprongen bleef Izbasa met 15,191 punten de Amerikaanse zo net voor (15,083).

  Het brons was voor de Russische Maria Paseka.

  Het is de tweede olympische gouden medaille voor Izbasa. Vier jaar geleden in Peking won ze de wedstrijd op vloer.