• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kromowidjojo treedt in voetsporen van De Bruijn

  Veldhuis en Kromowidjojo vallen elkaar in de armen

  Ranomi Kromowidjojo heeft na de 100 meter vrije slag ook op de 50 meter toegeslagen. Haar landgenote Marleen Veldhuis won het brons, de eerste individuele olympische medaille voor de 33-jarige zwemster.

  In de reeksen had Ranomi Kromowidjojo er weinig twijfel over laten bestaan dat de titel op de 50 meter vrije slag ook haar toebehoorde. De Nederlandse met Surinaams-Indonesische roots zat meteen in haar ritme en zwom in het tweede deel van de wedstrijd van de rest weg.

  De Wit-Russische Aleksandra Gerasimenia werd net als op de 100 meter vrije slag naar de tweede plaats verwezen. Het brons was voor zwemmoeder en veterane Marleen Veldhuis, pas haar eerste individuele olympische medaille. De 33-jarige Veldhuis grossierde wel al in wereld- en Europese titels.

  Kromowidjojo is pas de derde zwemster die erin slaagt de dubbel 50 en 100 meter vrije slag te realiseren. Haar landgenote Inge de Bruijn (2000) en Kristin Otto (1988) deden het haar voor. De 50 meter vrije slag staat wel pas sinds 1988 op het olympische programma.