• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Mahé Drysdale roeit naar olympisch goud

  In Londen was er eindelijk olympisch goud voor roeilegende Mahé Drysdale.

  De Nieuw-Zeelander Mahé Drysdale heeft olympisch goud veroverd in de skiff. De topfavoriet en vijfvoudig wereldkampioen haalde het voor Onrej Synek.

  De 33-jarige Drysdale was als grote favoriet gestart in de finale. Maar de tegenstand was niet te onderschatten. Met de zilverenmedaillewinnaar van Peking, Ondrej Synek, als voornaamste concurrent.

  Er stond opnieuw veel wind op de roeibaan. Drysdale en Synek roeiden lange tijd in elkaars buurt. Naar de 1500 meter toe nam Drysdale een bootlengte voorsprong op Synek. Die voorsprong gaf hij in de laatste 500 meter niet meer weg. Drysdale haalde het met anderhalve seconde voorsprong op Synek. Het brons was voor de Britse thuisroeier Alan Campbell.

  Drysdale stond ook in 2008 als als grote favoriet aan de start. De Nieuw-Zeelander werd toen in de aanloop naar de wedstrijd ziek en moest zich tevreden stellen met brons. Nu vervolledigde Drysdale dus zijn palmares met olympisch goud.

  Duits roeisucces in de mannen dubbelvier

  In de dubbelvier bij de mannen was de overwinning voor Duitsland. Tim Grohmann, Karl Schulze, Philipp Wende en Lauritz Schoof haalden het in de finale verrassend makkelijk voor de sterk ingeschatte Kroatische boot van Sain, Martin en de broers Sinkovic.

  De Duitsers wonnen vorig jaar op het WK nog zilver na Australië, maar waren in Londen iedereen te snel af. Australië pakte nog net brons voor Estland.

  Goud voor Nieuw-Zeelandse topfavorieten

  In de twee zonder bij de mannen roeiden Eric Murray en Hamish Bond naar het goud. De twee zijn al jaren met afstand de beste in hun categorie en voldeden ook aan alle verwachtingen.

  In de reeksen had het duo al het wereldrecord met zes seconden verbeterd. Zo'n tijd zat er in de finale niet in omdat er te veel wind stond op de baan. De drievoudige wereldkampioenen haalden het uiteindelijk met meer dan vier seconden voorsprong op het Franse duo Germain Chardin en Dorian Mortelette. Het brons was voor de Britten George Nash en William Satch.

  Eindelijk goud voor Kathrine Grainger

  Voor de 36-jarige Katherine Grainger was het in Londen eindelijk raak. De Britse roeide in de dubbeltwee met Anna Watkins naar het goud. Grainger was op de afgelopen drie Olympische Spelen telkens op de tweede plaats gestrand.

  In Londen stond er geen maat op de Britse boot. In de eerste fase van de wedstrijd ging Australië nog mee in het zog van de Britse vrouwen, maar ze demonstreerden als snel hun overmacht. Grainger en Watkins haalden het ruim voor het Australische duo Kim Crow en Brooke Pratley. Het brons ging naar Magdalena Fularczyk en Julia Michalska uit Polen.