Ga naar de inhoud

Loopster plakt mond dicht tegen merkenpolitie

 do 2 augustus 2012 10:11
Heel wat atleten protesteren tegen de strenge sponsorregels op de Olympische Spelen. Hordeloopster Dawn Harper plakt zelfs haar mond dicht, als symbolische actie.

De 'Rule 40' is duidelijk. Elke atleet die een niet-olympisch merk in beeld brengt of noemt, riskeert een boete of zelfs diskwalificatie. De regel geldt ook voor de sociale media.

1500 meterloper Leo Manzano moest bijvoorbeeld een foto van zijn loopschoenen van facebook halen. "De sponsorregels zijn verwarrend voor de atleten. Dit doet toch wat af aan de olympische beleving," vindt hij.

Volgens het IOC moeten de officiele sponsors beschermd worden. "Zonder hun miljoenen kunnen we de Olympische Spelen niet organiseren."

Voor atleten die niet tot de absolute top behoren, is het niet altijd evident om rond te komen. Toppers hebben voldoende ondersteuning, maar het merendeel van de atleten heeft zijn kleinere sponsors broodnodig. Vandaar de vele protestacties tegen 'Rule 40' op Twitter.

Hoogspringer Jamie Nieto schrijft: "Ik ben vereerd om olympiër te zijn, maar het is hoog tijd dat olympiërs financieel gesteund worden."

En hordeloopster Dawn Harper (foto) plakt zelfs haar mond dicht om haar protest te symboliseren. Eén ding is duidelijk: de atleten willen graag een stem in deze discussie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.