• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rogge bevestigt zes verdachte gevallen uit 2004

  Jacques Rogge bevestigt dat zes atleten alsnog een sanctie moeten vrezen.

  IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft toegegeven dat ongeveer zes atleten die deelnamen aan de Spelen van 2004, verdacht worden van dopinggebruik. Dat blijkt na nieuwe analyses op stalen die in 2004 werden afgenomen.

  Rogge noemde wel geen namen. Het gaat om analyses van de A-stalen en het IOC laat nu de B-stalen onderzoeken.

  De stalen werden in 2004 in Athene afgenomen. Tot 29 augustus, acht jaar na Athene, kunnen sporters nog een sanctie krijgen.

  Het IOC bewaart de bloed- en urinestalen van de atleten gedurende acht jaar. Zo kan het IOC de stalen ook aan de nieuwste tests onderwerpen en zo stoffen opsporen die eerder onvindbaar waren.

  Rogge: "Naar land van moderne sport"

  Voor Jacques Rogge worden het zijn derde en laatste Zomerspelen als IOC-voorzitter. "In Athene gingen we terug naar de roots van de Spelen. In 2008 vonden de Spelen plaats in het grootste land qua inwoners. En volgende week starten de Spelen in het land dat de moderne sport uitvond", zegt Rogge.

  Sommige atleten zullen niet in het olympisch dorp verblijven. Zij verkiezen een rustig hotel. Daar heeft Rogge begrip voor. "In 1984 stonden er tientallen atleten rond Carl Lewis voor een foto. Steffi Graf kreeg in het restaurant ook eens vragen waarom ze soep at. Toch bleef ze in het dorp."