• home
 • video
 • pas verschenen

  Murray kan het wel op de Olympische Spelen

  Murray neemt revanche voor Wimbledon en wint olympisch goud.

  Andy Murray heeft het goud behaald bij de mannen. De Brit sloeg op het gras van Wimbledon de olympische droom van Roger Federer aan diggelen in drie sets. Del Potro versloeg Djokovic en pakt het brons.

  Roger Federer was op de Olympische Spelen op zoek naar de enige prijs die hij nog niet won: olympisch goud in het enkelspel. Met Andy Murray als tweede finalist kreeg het publiek een heruitgave van de Wimbledonfinale die nog geen maand geleden werd gewonnen door Federer.

  Murray, die nog geen enkel grandslamtoernooi won, kreeg dus een nieuwe kans om op eigen bodem een groot toernooi te winnen. De eerste set startte gebalanceerd maar in het zesde spel kon Murray een eerste keer door de opslag van Federer breken. 

  En daar bleef het niet bij. Federer gaf nog een servicespel uit handen en verloor de set: 6-2 voor Murray. Het thuispubliek zag het graag gebeuren.

  In de tweede set ging Murray verder op zijn elan. Hij sleepte meteen een nieuwe break uit de brand. Hoog tijd voor Federer om iets terug te doen, maar Murray verdedigde stevig en werkte in het derde spel maar liefst zes breakpunten weg.

  Federer leek vermoeid op de baan te staan na zijn halve finale. De Zwitser moest toen bijna vijf uur zwoegen tegen Del Potro. Murray begon er meer en meer in te geloven terwijl het bij Federer van kwaad naar erger ging. Ook de tweede set was voor Murray, 6-1.

  Geen Zwitserse remonte

  De tennisfinale op de Spelen wordt volgens een best-of-five afgwerkt dus kwam er een derde set. Daarin kregen we meer van hetzelfde te zien. Federer slaagde er niet in het spelbeeld te veranderen. In het vijfde spel kon hij zijn service alweer niet behouden.

  Murray hield alles onder controle en stoomde door naar 6-4 en goud in eigen land. Hij neemt zo wraak voor de verloren finale in Wimbledon van nog geen maand geleden, ook tegen Roger Federer.

  In de match voor het brons nam Juan Martin Del Potro het op tegen Novak Djokovic. Del Potro haalde het voor Argentinië in iets minder dan twee uur van de Serviër: 7-5 en 6-4.

  Federer: "Murray verdient dit al lang"

  • Andy Murray: "Dit is een van de mooiste overwinningen uit mijn carrière. Ik heb al veel tegenslagen moeten verwerken. Dit was de beste manier om de ontgoocheling na Wimbledon te vergeten. Dit had ik in het begin van de week niet verwacht. Ik had wel gedacht dat ik ver zou geraken, maar het verbaasde me dat ik nog zo fris was. Fantastisch!"
  • Roger Federer: "Ik ben heel tevreden met zilver, heel trots ook. Het was een emotionele week. Ik ontsnapte zowel in de eerste ronde als in de halve finales aan een uitschakeling. Ik heb alles gegeven om toch goud te winnen. Murray verdient dit al lang. Fysiek was ik nog fris, maar mentaal niet meer. Ik was ook niet zo goed als op Wimbledon."