• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Usada opent weer dopingjacht op Armstrong

  Lance Armstrong is niet te spreken over de nieuwe beschuldigingen.

  Zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong wordt opnieuw in het nauw gedreven. Het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada heeft een nieuwe procedure tegen hem opgestart. Hij wordt ook geschorst als triatleet.

  Het Usada stuurde Armstrong een brief, waarin de 40-jarige ex-renner van epo-gebruik en bloeddoping wordt beschuldigd. Het Usada zou Armstrong niet alleen willen schorsen - hij riskeert een levenslang sportverbod - maar ook zijn Tour-zeges afnemen.

  Usada viseert niet alleen Armstrong, maar ook vijf van zijn medewerkers: onder meer de omstreden Italiaanse sportarts Michele Ferrari en Johan Bruyneel, zijn vaste ploegleider, kregen ook een brief.

  Usada heeft het over "een dopingsamenzwering" en noemt ook de namen van de Spaanse dokters Pedro Celaya en Luis del Moral en de Spaanse trainer Pepe Marti. De drie werkten regelmatig samen met de teams van Bruyneel. Celaya is een van de huidige ploegdokters van het RadioShack van Bruyneel.

  De brief is "de eerste van vele stappen in een wettelijke procedure naar vermeende inbreuken van de antidopingregels in de sport", luidt het.

  In de brief maakt Usada gewag van dopinggebruik in 1996 en van 1998 tot 2005, maar ook van verdachte bloedstalen in 2009 en 2010, toen de Amerikaan een korte comeback maakte.

  Nog volgens de brief zullen een tiental renners "met informatie uit de eerste hand" getuigen dat Armstrong zich bediende van epo, bloedtransfusies, testosteron, groeihormoon en dopingmaskerende middelen.

  Armstrong bevestigt dat er een nieuw onderzoek naar hem loopt. "Dit is een heksenjacht. Het Usada brengt dezelfde getuigen en beschuldigingen aan, waarvoor het Ministerie van Justitie al besliste me niet te vervolgen", zegt hij. "De beschuldigingen slaan nergens op. Ik heb nooit doping gebruikt."

  "Een vendetta tegen mij"

  De 40-jarige Armstrong stortte zich na zijn wielercarrière op het triatlon, en met succes. Hij is verbolgen dat het Usada hem in die sport aan de kant wil houden.

  "Hun beslissing om eerst te straffen en zich pas later uit te spreken gaat in tegen onze idealen over rechtvaardigheid en fairplay. Dit is een vendetta tegen mij", zet Armstrong op zijn website.

  Armstrong mag niet starten in Ironman van Nice

  Lance Armstrong was van plan om op 24 juni deel te nemen aan de prestigieuze Ironman van Nice. Maar de Amerikaan mag er niet meer aan de start komen.

  "De wedstrijd valt onder het reglement van de World Triathlon Corporation (WTC). En dat laat niet toe dat een atleet tegen wie een procedure loopt, deelneemt", zegt de organisatie, die Armstrong al op de hoogte bracht.