• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "De haat tussen Polen en Russen zit diep"

  Poolse supporters verlekkeren zich op het duel met Rusland.

  Waarom raken de gemoederen tussen Polen en Rusland eigenlijk altijd zo verhit? "De haat zit diep en gaat ver terug in de geschiedenis", zegt Johan de Boose, doctor Slavische talen en Oost-Europakunde aan de UGent.

  "Ooit was Polen het grootste land van Europa", zegt De Boose. "Samen met Litouwen vormde Polen in de 16e eeuw een dubbel-monarchie. Maar een paar eeuwen later was het helemaal verdwenen. Opgegeten, zeg maar, door onder andere Rusland. In de 19e eeuw bestonden het land Polen en zijn taal niet meer."

  "Begin 20e eeuw was er een korte periode van onafhankelijkheid, maar daarna volgde de Tweede Wereldoorlog met de bezetters Duitsland en weer Rusland."

  "Na de bevrijding was er dan weer het communisme, toen Rusland harde repressie voerde in Polen."

  "Aan beide kanten is er altijd veel minachting voor elkaar geweest en dat is geuit in frustratie", weet De Boose. "De Polen hebben zich altijd klein gevoeld tegenover de Russen en de Russen hebben zich altijd op een dominante manier opgesteld. Ik denk niet dat enige verzoening mogelijk is."

  De Russen hebben vandaag iets te vieren

  Uitgerekend vandaag vieren de Russen hun nationale feestdag. Op 12 juni 1990 riep de toenmalige sterke man Boris Jeltsin de onafhankelijkheid van Rusland uit en precies 400 jaar geleden verdreven de Russen de Polen uit Moskou. "Polen wilde dat Russische imperium poliniseren", zegt De Boose. "Rusland beleefde toen een periode van grote chaos na de dood van Ivan De Verschrikkelijke en De Tijd der Troebelen."