• home
 • video
 • pas verschenen

  Gierts loodst sterke hockeydames naar de OS

  Sofie Gierts helpt België aan een olympisch ticket met drie goals.

  De Belgische hockeyvrouwen mogen naar de Olympische Spelen. De Red Panthers wonnen in Kontich de finale van het kwalificatietoernooi tegen Ierland: 4-1. Sofie Gierts scoorde een hattrick. België stuurt zo twee hockeyteams naar Londen, de mannen hadden zich al geplaatst.

  De Belgen maakten hun favorietenrol waar in de finale van het olympisch kwalificatietoernooi. Voor meer dan 2.500 enthousiaste fans in Kontich startte België sterk. Na negen minuten nam Gierts een hoge bal mooi uit de lucht: 1-0. Gierts maakte ook de 2-0 via een strafbal en de 3-0 na een strafcorner.

  Opvallend: de 32-jarige Gierts stopte in het verleden al twee keer met de nationale ploeg, maar op vraag van bondscoach Kina kwam ze toch opnieuw terug om meer ervaring in de ploeg te brengen.

  Ierland kwam met een offensief in de slotfase van de eerste helft. De Ierse vrouwen dwongen zes strafcorners af, maar stuitten telkens op een erg solide Belgische defensie.

  Na de rust speelde België op safe. Ierland ging op zoek naar een tegendoelpunt en dat kwam er ook. Flynn deed de hoop bij de Ieren oplaaien, maar Coppey nam de twijfels weg door onmiddellijk voor de 4-1 te zorgen. De Red Panthers hielden die 4-1 probleemloos vast en mogen samen met hun mannelijke collega's naar Londen.

  Reacties

  Kina: "We hebben intelligent gespeeld"

  Bondscoach Pascal Kina begon een jaar geleden aan de olympische missie. En hij slaagde in zijn opzet. "De meisjes hebben de perfecte match gespeeld."

  "Na vijf minuten zoeken hebben we de match in handen genomen en het verschil gemaakt. Na de rust hebben we de score vastgehouden. We hebben intelligent gespeeld", zegt Kina aan Sporza.

  "We hebben maanden keihard gewerkt met de staf en de ploeg. Ik geloofde er enorm in en alle duels deze week waren perfect." Rio 2016 was eigenlijk het doel. "We gaan in Londen enorm veel leren en die ervaring meenemen naar Rio."

  Beckers: "Hoop op financiële inspanning van de politiek"

  BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers, zelf een man met een hockey-verleden, was een van de eersten om de Red Panthers te feliciteren met de kwalificatie.

  "Wat een prestatie en bovendien met een historische primeur. Dit resultaat bevestigt de kwaliteiten van onze vrouwenploeg, die samen met de mannen naar de Spelen mag", zegt Beckers.

  "Het is de eerste keer dat België een vrouwenploeg naar de Spelen stuurt. Het BOIC wil de ploegsporten in België graag verder ondersteunen. Tijdens de vorige Spelen hebben we vastgesteld dat de aanwezigheid van teams in onze selectie voor een goeie sfeer kan zorgen in de Belgische delegatie."

  "We willen beide hockeyteams zo goed mogelijk voorbereiden. Het gaat over heel wat atleten. Dat vraagt een belangrijke financiële inspanning. Ik hoop dat de politieke wereld gepast zal reageren."

  Gierts: "Dit is een kinderdroom die uitkomt"

  Sofie Gierts: "Ik kan het nog altijd niet geloven. Dit was de langste wedstrijd uit mijn carrière. Ik moest tien minuten op de bank zitten en het leken wel uren. Dat ik beslissend ben? Het doet er niet toe wie scoort. Ik kan niet geloven dat we naar Londen gaan. Dit is een kinderdroom die uitkomt. En dat voor eigen volk, voor dit publiek. Dit is het perfecte scenario."

  Jill Boon: "Dit is een droom voor iedereen. En de manier waarop was ook de hele week heel goed. De wil was enorm om Londen te halen. We hebben ons een jaar heel goed voorbereid en dit is de beloning."