• home
 • video
 • pas verschenen

  Skitopper Anja Pärson bergt haar latten op

  Anja Pärson toont een van haar vele medailles.

  De Zweedse Anja Pärson (30) begint aan haar laatste week op de professionele skilatten. Na de laatste wereldbekerraces van het seizoen stopt ze ermee. "Ik heb een fantastische carrière gehad en heb meer bereikt dan ik had durven te dromen."

  Pärson maakte in 1998 haar debuut in het profcircuit en skiede een indrukwekkend palmares bijeen. Zes keer haalde ze een olympische medaille. In totaal veroverde ze 19 medailles op een groot toernooi.

  Pärson won 42 keer een wereldbekerrace en stak in 2004 en 2005 de eindzege in de algemene wereldbeker op zak.

  "Ik heb een fantastische carrière gehad en heb meer bereikt dan ik had durven te dromen", zegt Pärson. "De laatste jaren heb ik niet meer op mijn hoogste niveau kunnen presteren, door blessures en enkele spectaculaire valpartijen."

  Haar hoogtepunten noemt ze haar drie gouden medailles op het WK van 2007 in haar thuisland Zweden en haar bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2010. Die bronzen medaille op de supercombiné won ze 24 uur na een lelijke crash op de afdaling.