• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "De toestand van Wellens is niet meer kritiek"

  De toestand van Bart Wellens is niet meer kritiek. Dat meldt het ziekenhuis van Antwerpen zondagnamiddag (16.30u). "Zijn toestand is sterk verbeterd en kan stabiel worden genoemd." Wellens werd afgelopen nacht opgenomen op de intensive care na hoge koorts en problemen met zijn hart. Ook zijn vitale organen faalden. Wellens verkeerde in levensgevaar.

  Bart Wellens kreeg door een acute griepaanval zaterdagnamiddag plots koorts en werd opgenomen in het ziekenhuis van Geel. 's Avonds liep zijn temperatuur op tot 39 à 40 graden.

  Wellens kreeg daarna hartproblemen (zijn hart werkte nog met een capaciteit van amper 10%) en ook enkele vitale organen functioneerden niet meer. Zijn toestand was alarmerend, en 's nachts werd hij naar het UZ in Antwerpen overgebracht.

  Wellens verkeerde in levensgevaar, maar zondagnamiddag (16.30u) was dat gevaar geweken. "Zijn toestand is sterk verbeterd en stabiel", luidt het in een communiqué van het UZ. "Hij ligt nog op de intensive care, maar zijn toestand is niet meer kritiek."

  "Bart en zijn familie vragen de pers expliciet geen contact op te nemen en hen even rust te gunnen. Zodra hij zich weer beter voelt, zal Bart zelf contact opnemen met de pers. Over zijn toekomstige sportieve prestaties wensen hij en de dokters op dit moment geen uitspraak te doen."

  "35% van de patiënten haalt het niet in zijn geval"

  Telenet-Fidea-manager Hans van Kasteren, in Hooglede-Gits voor het BK, was behoorlijk aangeslagen. 's Ochtends had hij in allerijl de pers bij elkaar geroepen. In de namiddag, tijdens het BK, kreeg hij beter nieuws.

  "Bart is bij zijn positieven gekomen en heeft al een beetje kunnen babbelen", zegt Van Kasteren. "Maar zoiets is schrikken, zeker als je bedenkt dat 35 procent van de patiënten het in zo'n geval niet haalt."

  Van Kasteren: "Het seizoen van Wellens is voorbij"

  Van Kasteren organiseerde om 10.30u een persconferentie om het verhaal over Wellens uit de doeken te doen. Toen was zijn gezondheidstoestand nog onduidelijk.

  "Zaterdag werkte Bart nog een intensieve training af. Hij voelde zich fantastisch en zei dat hij superbenen had. Maar in de namiddag kreeg hij het gevoel dat hij ziek werd", legde Van Kasteren uit.

  "Hij kreeg koorts en zijn temperatuur bleef stijgen. 's Nachts kreeg hij problemen met zijn hartspier, levensgevaarlijk dus. Vanochtend was zijn toestand stabiel. We zijn aangeslagen."

  Hoe is dit kunnen gebeuren, was de vraag van Sporza. "Niemand weet het, de dokters hebben geen uitleg. We zullen moeten afwachten, de volgende uren en dagen."

  "Het is wel zo dat stress een verklaring kan zijn. Bart is iemand die zichzelf druk kan opleggen, zeker voor een BK of een WK. "Ik kan kampioen worden, ik ben super", zei hij mij."

  "We zijn heel erg verrast. Dat ons en Bart dit nu juist moet overkomen. Het BK en het WK zijn weg, zijn seizoen is afgelopen. We zullen zien wat dit voor de toekomst betekent."