90+5'
    Michel Ange Balikwisha
    1 - 2
    90+5'

In amper 6 jaar tijd van promotie naar eerste klasse tot een eerste deelname aan de Champions League. Antwerp heeft zich in Athene verzekerd van minstens zes mooie Europese avonden én de vetpotten van het kampioenenbal. België heeft zo voor het 13e seizoen op rij een vertegenwoordiger in de Champions League.

AEK - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Kansen zijn schaars voor Antwerp. Dus is efficiëntie net als in de heenmatch cruciaal. Muja mist onbegrijpelijk de 0-1, maar Kerk tikt wel van dichtbij binnen. Een wereld van verschil in de hoofden en het eindresultaat.

• Man van de Match: Toby Alderweireld was opnieuw een muur. Offensief had Antwerp het moeilijk, maar Alderweireld was de exponent van een alweer sterke defensieve prestatie. Jammer dat hij geblesseerd naar de kant moest.

• Statistiek: Antwerp schrijft clubgeschiedenis. Het speelt voor de allereerste keer de Champions League.

15 extra hete minuten voor rust

Antwerp wist dat het voor een hete avond stond in Athene. Niet alleen omdat de temperatuur ’s avond nog dicht tegen de 30 graden lag, maar ook omdat de tegenstander ervaren en gedreven was.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Muja, maar de Kosovaar had zijn dagje niet. Hij miste in de tweede helft het onmisbare. Vanop minder dan twee meter tikte hij alleen voor doel naast.

AEK speelde een dominante eerste helft, maar liet de bezoekers eigenlijk alleen tussen de 15e en 30e minuut wat extra zweten.  Butez gaf met een laconieke pass zelf de grootste kans weg, maar bracht wel ook zelf redding.

Kerk en Balikwisha hyperefficiënt

In de tweede helft oogde AEK wat vermoeider, maar rond het uur dreigde het hart van elke Antwerp-fan toch bijna over te slaan.

Net na de enorme misser van Muja, moest sterkhouder Alderweireld naar de kant. De schouder van de aanvoerder leek uit de kom. Samen met Coulibaly vormde de jonge Van DenBosch opeens het centrale duo achterin van Antwerp.

Gelukkig werd de druk van de ketel gehaald aan de andere kant van het veld. Balikwisha deed wat hij ook al voor Muja deed: na een snedige actie op de flank de bal perfect klaarleggen. Kerk maakte het werk wel af: 0-1.

AEK had pas in de 90e minuut een antwoord. Antwerp leek nog 8 minuten te gaan bibberen, maar een defensieve fout van de thuisploeg bracht rust. Balikwisha kon alleen op de doelman af en voegde aan zijn assist een goal toe.

Morgen (donderdag) wordt er geloot voor de groepsfase van de Champions League.