Jupiler Pro League - speeldag 20 - 15/01/23 - 18:30
Teddy Teuma
76'
Teddy Teuma
2 - 0

De straffe reeks van Union wordt met de week indrukwekkender. Nu stoomde de vice-kampioen ook voorbij dichtste achtervolger Antwerp. Vanzeir opende rond het halfuur de score, Teuma legde een kwartier voor tijd de eindstand vast. De Great Old was dan weer onherkenbaar in vergelijking met enkele dagen eerder. Union blijft (bijna als enige) Genk nog in het vizier houden.

Union - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Ondanks het overwicht blijft het voor Union toch opletten bij de krappe 1-0-voorsprong. Een kwartier voor het einde steekt Janssen de thuisploeg letterlijk een handje toe. De bal gaat terecht op de stip en specialist Teuma stelt met een beheerste penalty de zege veilig.

• Man van de match: Een assist en een goal, Teddy Teuma was nog maar eens de sterkhouder bij Union. Vorige week moest hij nog geschorst toekijken tegen Anderlecht, vandaag toonde hij nog maar eens hoe belangrijk hij is als draaischijf van dit Union.

• Opvallend: Union zet zijn ongeslagen reeks voort: 12 wedstrijden, waarvan 10 overwinningen. Enkel tegen Club Brugge en Westerlo moest Union vrede nemen met een punt. De laatste nederlaag dateert al van 11 september, thuis tegen Racing Genk. Voor Antwerp is 11 september dan weer de laatste keer dat ze in de competitie een uitzege konden boeken, bij Cercle.

Vanzeir bekroont dominantie van Union

De nummer twee tegen de nummer drie, het uitverkochte Joseph Marienstadion kreeg op zondagavond een onvervalste topper voorgeschoteld. Maar een evenwichtige strijd werd het niet, want Antwerp moest de wet van de sterkste ondergaan tegen een dominant en gretig Union.

De bezoekers kwamen amper aan de bal en hadden vooral de handen vol met de onhoudbare Boniface, maar hielden lang stand onder het beukwerk van Union. Alderweireld kon nog net een gevaarlijk schot van Vanzeir afblokken, Butez liet zich niet verrassen door een kopbal van Sykes.

Tien minuten voor de rust had Union zijn verdiende voorsprong te pakken. Muja kopte de bal slordig terug en zo kon Teuma Vanzeir in stelling brengen. De aanvaller nam de botsende bal in één tijd op de slof en liet Butez kansloos achter.

Teuma telt Antwerp definitief uit

Union bleef ook na de rust resoluut voor de aanval kiezen, met opnieuw Vanzeir in een hoofdrol. De aanvaller kon plots alleen op doel afgaan, maar tikte de bal net iets te ver en zo kon een alerte Butez in zijn voeten duiken. Een slap Antwerp bleef in hetzelfde bedje ziek, maar mocht wel mopperen toen Muja geen strafschop kreeg na een duel met Machida.

Diezelfde Muja bleef wel aandringen, vanuit een scherpe hoek mikte hij de bal op Moris. Union begreep dat de buit nog niet binnen was en schakelde een versnelling hoger. Sykes kon tot tweemaal toe op doel koppen, even vaak hield Butez Antwerp overeind.

Zo bleef het spannend, tot Janssen Union letterlijk een handje toestak. Laforge kon niet anders dan de bal op de stip te leggen en Teuma zette de strafschop feilloos om. Butez voorkwam nog dat Lapoussin er 3-0 van maakte, maar een nederlaag kon Antwerp niet meer afwenden.

Union loopt zo verder weg van Antwerp én Club Brugge en houdt de kloof op leider Racing Genk op zeven punten.

Geraerts: "Alles moeten geven voor dit resultaat"

• Mark van Bommel (trainer Antwerp): "We hebben van onszelf verloren. Het team zat niet in de wedstrijd, maar ook de individuele spelers niet. In moeilijke wedstrijden maken zij dan nog het verschil met een flits. Dat lukte vandaag ook niet. Union won alle 50/50-duels, speelde opportunistisch en het publiek ging erachter staan. Zo kom je in de problemen, zeker als de details niet meezitten. Normaal gezien zeg ik niets over de arbitrage... Ik denk dat ik daarmee genoeg gezegd heb."

• Karel Geraerts (trainer Union): "We hebben alles moeten geven voor dit resultaat. De jongens hebben er alles voor gedaan en zichzelf bij momenten goed gecorrigeerd. Wij hebben spelers die heel hybride zijn en meer kunnen dan enkel op hun positie spelen. Zij mogen van mij heel veel bewegen. Er zijn afspraken wie waar moet staan, maar dat maakt voor mij niet altijd uit wie dat is. Ze hebben ook allemaal een strijdershart en gaan ervoor van de eerste tot de laatste minuut. Dat creëer je door een bepaalde cultuur te installeren op de trainingen en dat trekken ze door in de wedstrijden."